Internacional 24/01/2018

Veneçuela celebrarà eleccions presidencials el 30 d'abril

L'oposició vol formar una candidatura conjunta per derrocar el règim de Maduro

Agències
2 min
El president Nicolàs Maduro amb mitjans de comunicació en un acte per celebrar el 60 aniversari del final del dictador veneçolà Marcos Pérez Jiménez

CaracasL'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela ha anunciat aquest dimarts la convocatòria d'eleccions presidencials, que se celebraran el 30 d'abril. Aquest òrgan, creat i controlat pels chavistes, ha aprovat un decret amb el qual s'avancen els comicis, previstos per a finals d'any, encara que la data exacta haurà de fixar-la el Consell Nacional Electoral (CNE).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'actual president de Veneçuela, Nicolás Maduro, espera que les eleccions se celebrin en la data "més propera possible". De fet, Maduro afirma que ell faria les eleccions "diumenge que ve i punt".

El líder del chavisme també va anunciar aquest dimarts que el dia 4 de febrer se celebrarà el gran congrés de la pàtria per decidir qui serà el candidat del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV). Si no hi ha cap sorpresa, serà el mateix Maduro, que pretén repetir la seva victòria del 2013, una victòria per tan sols 234.000 vots més que Henrique Capriles.

Les reaccions dels grups de l'oposició a l'avançament electoral no s'han fet esperar. Henrique Capriles, un dels principals opositors de l'oficialisme, ha publicat un missatge en el seu perfil de Twitter per demanar unitat als veneçolans per enderrocar el règim chavista. "Si s'allibera el dret que té el nostre poble de decidir ells van fora! Unitat més que mai! Unitat per recuperar la democràcia!".

L'ombra de frau electoral ha planejat i planeja sobre tots els processos electorals de Veneçuela, com les eleccions de governadors i els comicis municipals, celebrats l'any passat. Per això, una de les úniques possibilitats que tenen els opositors per guanyar Maduro és unir les forces.

Aquest és el missatge que ha llançat un altre líder destacat de l'oposició com és el diputat de Voluntat Popular Freddy Guevara. "Ens trobem en un moment històric per aconseguir la llibertat. Cridem totes les forces democràtiques a construir una posició conjunta davant aquest avançament d'eleccions presidencials".

La convocatòria electoral arriba enmig de les negociacions que mantenen el govern i els opositors a Santo Domingo, Cuba, per tal de reduir la constant tensió entre les dues parts. Segons el president del Parlament veneçolà, l'opositor Omar Barboza, aquesta convocatòria dels comicis "va en contra del que s'ha conversat en la taula de diàleg, on no s'havia acordat la data de les presidencials".

A més, Barboza considera que el govern va anunciar l'avançament de les presidencials "per venjar-se" de les sancions que va imposar ahir la Unió Europea contra set alts càrrecs del govern de Maduro, que inclouen la congelació d'actius i la prohibició d'ingressar a territori comunitari.

Les eleccions presidencials de Venezuela marcaran el futur d'un país castigat pels problemes econòmics, com la falta d'alguns recursos bàsics, i també per la forta repressió política i social del règim chavista que ha provocat una profunda divisió de la població.

stats