Internacional 14/06/2017

Cada minut un nen del Iemen s'infecta pel còlera

L'epidèmia està fora de control i en només dues setmanes s'ha triplicat la taxa d'infeccions

Ara
2 min
Una mare agafa en braços el seu fill Imran Faraj, de vuit anys, ingressat per malnutrició en un hospital de Hodeidah.

BarcelonaUn nen o nena s'infecta cada minut a causa de l'epidèmia de còlera que assola el Iemen, segons ha denunciat aquest dimecres l'organització Save the Children, que ha alertat que si no s'actua amb rapidesa, milers de persones corren el risc real de morir en els pròxims mesos, ja que només en 15 dies s'ha triplicat la taxa d'infeccions, fet que ha provocat que l'epidèmia estigui ja fora de control.

"Fa ràbia que se't mori gent que podries salvar"

El Iemen fa més de dos anys que té oberta una guerra civil, que ha portat el país, ja de per si empobrit, a límits intolerables. El còlera ha aparegut en una societat amb grans dificultats per trobar aliments de primera necessitat i amb uns elevats índexs de malnutrició. A més, el conflicte ha destrossat hospitals i serveis bàsics, així com deixat inútils les infraestructures sanitàries que garanteixen la higiene; això ha facilitat la propagació del bacteri del còlera, que afecta els budells i l'estómac. El quadre clínic de la persona infectada s'agreuja en qüestió d'hores i el que comença com una diarrea es converteix en una condició mortal, a causa de la feblesa del cos i la falta de tractament intravenós i medicaments als centres mèdics.

Les dades són esfereïdores. Des de finals d'abril, quan se'n va declarar el brot, han mort 923 persones a causa del còlera, una quarta part de les quals són menors. En aquest mateix període se n'han registrat 129.000 casos, la meitat dels quals són nens, segons els càlculs de l'Unicef.

El responsable de Save the Children al Iemen, Grant Pritchard, ha insistit a reclamar als països més fons per combatre el brot. "És hora que el món prengui mesures abans que milers de nens i nenes iemenites morin d'una malaltia totalment prevenible", ha denunciat.

"La malaltia, la fam i la guerra estan causant una tempesta perfecta de desastre per al poble del Iemen. El país més pobre de la regió està al límit del col·lapse total, i els nens s'estan morint perquè no són capaços d'accedir a serveis bàsics de salut", continua en un comunicat.

Més de 2 milions de nens pateixen de malnutrició aguda, cosa que els fa particularment vulnerables al còlera, ja que els seus sistemes debilitats són menys capaços de lluitar contra la malaltia.

stats