ÀFRICA
Internacional 09/05/2018

L’Ebola reapareix en una zona rural del Congo

Les autoritats confirmen la mort de 17 persones al nord-oest del país

Ara
2 min
Una infermera prenent la temperatura a una noia que presenta símptomes d’Ebola.

BarcelonaL’Ebola ha tornat a aparèixer a Bikoro, una zona rural al nord-oest de la República Democràtica del Congo (RDC). Els metges locals van detectar 21 malalts que presentaven un quadre de febres hemorràgiques en aquesta regió, dels quals 17 van morir. Arran de les anàlisis, dues de les mostres de cinc pacients van resultar ser de la soca del Zaire, segons el ministeri congolès, que va subratllar que des de la notificació d’aquests casos, el 3 de maig, no s’ha informat de cap altra defunció entre els hospitalitzats i el personal sanitari que els atén.

“El nostre país s’enfronta a una altra epidèmia del virus de l’Ebola, que constitueix una emergència internacional de salut pública”, va indicar el govern congolès a través d’un comunicat, en què va afirmar que confia poder mantenir sota control el nou brot amb els recursos propis, però treballadors de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja s’hi han desplaçat.

A diferència dels tres països de l’Àfrica Occidental -Sierra Leone, Libèria i Guinea Conakry- on es va produir l’últim gran brot d’Ebola, el 2016, al Congo la malaltia és endèmica i per tant és ben coneguda. La primera detecció del virus es remunta al 1976 en una selva del país i des de llavors ha patit fins a nou episodis. L’últim gran brot va ser fa quatre anys i va provocar la mort d’una quarantena de persones. Poc després les autoritats van aprovar l’ús d’una nova vacuna experimental, però van fer marxa enrere pels problemes logístics.

La RDC pateix brots habituals però amb poca mortalitat, res a veure amb la que va ocasionar la pitjor epidèmia als tres petits països de l’Àfrica Occidental, sobretot degut al fet que ràpidament va saltar a les ciutats ja que es tractava d'una zona amb una elevada mobilitat de persones: unes 28.600 persones infectades, de les quals més de 11.300 van acabar morint. A més, l’elevat nombre de malalts va col·lapsar els ja de per si febles sistemes sanitaris, agreujats per la mort o l’afectació de personal de centres mèdics.

La malaltia es transmet per contacte directe amb la sang i fluids corporals de persones o animals infectats i causa hemorràgies greus i pot tenir una taxa de mortalitat del 90%.

stats