Internacional 05/08/2022

Erdogan i Putin tornen a exhibir sintonia amb una reunió d'alt nivell

Els dos líders es troben a la ciutat russa de Sotxi per valorar l'acord dels cereals i decidir els pròxims passos a seguir al nord de Síria

3 min
El president rus, Vladimir Putin, i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, aquest divendres a Turquia.

IstanbulErdogan i Putin s'han reunit a la ciutat russa de Sotxi, a la vora del mar Negre, per discutir les relacions bilaterals entre Turquia i Rússia. Però els dos líders no han viatjat sols. Els màxims responsables dels dos països en matèria d'energia, exteriors, comerç, finances, agricultura o antiterrorisme també han estat presents a la trobada. Sense dirigir-se a la premsa després de gairebé quatre hores de converses, els dos líders sí que han parlat a les càmeres abans de la reunió. Putin s'ha manifestat agraït pels esforços turcs per desbloquejar el gra ucraïnès i també ha afirmat que “Europa hauria d'estar agraïda a Turquia pel gas provinent del TurkStream”, el gasoducte que connecta Rússia amb Turquia. En aquest aspecte, segons el portaveu del Kremlin, Aleksandr Nóvak, Ankara començarà a pagar el gas natural de Moscou en rubles.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però el que realment tenia al cap Erdogan era la futurible ofensiva al nord de Síria. I en aquest sentit, la declaració conjunta –per escrit– lliurada després de la reunió especificava el que ja s'ha dit: “Els líders reafirmen la seva determinació d'actuar de manera solidària i coordinada en la lluita contra totes les organitzacions terroristes a Síria”, deia. Ara bé, la definició sobre qui és terrorista no s'especifica.

Moscou ja va deixar clar a Ankara, en la darrera trobada a Teheran, que no veu amb bons ulls una nova incursió al nord de Síria, tot i que es mostrava comprensiva amb les “preocupacions” d'Ankara per voler tornar a fer una incursió militar en territori kurd. L'aiatol·là Khamenei va ser més directe amb Erdogan: "Cal oposar-se al terrorisme, però un atac militar a Síria també beneficiarà els terroristes", va dir. Però uzun adam (sobrenom d'Erdogan que significa literalment l'home alt) ho continua intentant: per a ell, iniciar una nova batuda a Síria –aquesta vegada a Tell Rifaat i Manbij– no és negociable. Amb unes eleccions a tocar –on l'oposició veu oportunitats clares d'expulsar Erdogan de palau– i una crisi econòmica galopant, l'executiu turc necessita victòries a ultramar, ja que dins el país la crispació va en augment, així com una inflació que es menja els estalvis de l'electorat turc. I una d'aquestes oportunitats és conquerir –encara més– territori kurd per seguir amb la campanya de “retorns voluntaris”, segons Ankara, que deixarien el partit governant, l'AKP, en millor posició de cara als comicis: ara com ara, voler fer fora els refugiats és garantia d'èxit, i només ho pot fer el que té les regnes del país.

Comboi marítim

I com que cada reunió entre els dos mandataris és un mar de bona sintonia i aplaudiments mutus, també s'han congratulat pel bon funcionament de l'acord dels cereals, sota la mediació de Turquia i l'ONU, on Rússia es va comprometre a no enfonsar els vaixells que creuessin el mar Negre amb gra ucraïnès. Cinc mesos va trigar Putin a entendre que no deixar passar fins a un terç del gra als mercats mundials era jugar amb la seguretat alimentària de les nacions més necessitades i de la comunitat internacional. Amb l'acord ja establert –que va passar el primer examen a principis d'aquesta setmana– hi ha més vaixells comercials que faran el mateix recorregut. Fins a tres navilis arribaran dissabte a Istanbul per passar el mateix control i seguir les respectives rutes, un cap al mateix port de Karasu, a Turquia, i els altres dos en direcció al Regne Unit i Irlanda. Perquè, ara que l'acord és efectiu, Putin es desfà amb la presència d'Erdogan: no és només l'únic aliat amb bona entrada a Occident, sinó també un dels pocs que no li ha imposat sancions. Però pels turcs, res és gratuït, i Erdogan segueix amb els “terroristes” de Síria en ment. I després de quatre hores de converses, cap comunicat clarificador. 

stats