Internacional 14/12/2020

Una infermera de Nova York, la primera persona que es vacuna contra el covid-19 als EUA

El país comença la campanya de vacunació més ambiciosa de la seva història el mateix dia que supera la xifra de 300.000 morts

JACK HEALY / AMY HARMON (The New York Times)
3 min
Sandra Lindsay, una infermera de Nova York, la primera nord-americana a vacunar-se contra el covid-19.

Nova YorkSandra Lindsay, una infermera afroamericana que treballa a la unitat de cures intensives de l'hospital Jewish Medical Center del barri de Queens, a Nova York, s'ha convertit aquest dilluns al matí en la primera ciutadana nord-americana que rep la vacuna del covid-19 desenvolupada per Pfizer i BioNTech, després que divendres fos autoritzada per l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA). Lindsay ha estat vacunada a les 9.23 h (les 15.23 h, a Catalunya) i el moment s'ha emès en directe en un streaming en què també ha participat el governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No he sentit res diferent d'una altra vacuna –ha dit Lindsay després de la injecció–. Em sento esperançada, alleujada. Tinc la sensació que el remei ja arriba. Espero que això marqui el començament del final d'una època molt dolorosa de la nostra història. Vull infondre la confiança que la vacuna és segura".

Poca estona després el president dels Estats Units, Donald Trump, ha tuitejat: "Primera vacuna administrada. Felicitats, Estats Units! Felicitats, món!"

Marxa enrere

Abans que s'injectés aquesta primera dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech, Trump havia fet marxa enrere en la decisió que el personal de la Casa Blanca formés part dels primers col·lectius a rebre la vacuna del covid-19 dins el gran pla de vacunació, el més ambiciós de la història dels Estats Units. Unes hores després que el New York Times anunciés que l'administració pensava incloure els seus equips entre els receptors de les primeres dosis, que s'han de destinar al personal sanitari i als grups de risc, Trump ha rectificat en un tuit. "Les persones que treballen a la Casa Blanca haurien de rebre la vacuna una mica més endavant en el programa, tret que sigui específicament necessari". Hores abans, un portaveu del Consell de Seguretat Nacional havia defensat just el contrari. Trump, que es va recuperar a l'octubre de la infecció i després d'haver passat per l'hospital, també ha anunciat que es vacunaria, però sense concretar quan.

Fonts pròximes al programa de vacunació han confirmat que el personal de la Casa Blanca ja havia estat avisat que rebrien la injecció. L’objectiu de distribuir la vacuna a l’ala oest, on hi ha les oficines presidencials, era evitar que altres funcionaris governamentals agafessin la malaltia en les últimes setmanes de l’administració Trump. No queda clar quantes dosis es volien assignar a la Casa Blanca ni quantes en calien, perquè molts membres del personal ja havien superat la infecció.

Un avió de FedEx Express porta un primer lot de vacuna Pfizer a Los Angeles, Califòrnia

Mentre els hospitals es preparen per engegar la campanya de vacunació més ambiciosa de la història del país, que ara pateix el pitjor moment de la pandèmia: l'inici de la campanya ha coincidit amb una dada tràgica, el mateix dia que el país superava els 300.000 morts en el recompte oficial des del principi del brot.

Les primeres dels gairebé tres milions de dosis de vacuna contra el coronavirus s'han fet arribar a 50 hospitals de tot el país, que seran els primers que vacunaran el seu personal. La vacuna de Pfizer-BioNTech va rebre l'autorització d'emergència de l'agència nord-americana del medicament divendres.

El general Gustave F. Perna, el cap d’operacions de la distribució de la vacuna, ha explicat que 145 llocs la rebran aquest dilluns, 425 dimarts i 66 dimecres. Es preveu que la majoria de les primeres injeccions s'administrin a personal sanitari d’alt risc. La vacunació començarà simbòlicament amb cinc membres del personal de l'hospital George Washington seleccionats amb un algoritme que mesura el grau de perill a què estan sotmesos.

També s’està donant prioritat a les residències de gent gran, on hi ha hagut una xifra desproporcionada de morts per covid-19: s’espera que els residents comencin a vacunar-se la setmana que ve. La gran majoria dels nord-americans no podran vacunar-se fins a la primavera o més tard.

stats