Internacional 22/05/2019

Els Estats Units denuncien un altre suposat atac químic a Síria

Washington insta el règim d'Al-Assad a aturar les matances de civils a Idlib

Efe
2 min
Al-Assad en la inauguració d'un centre islàmic a Damasc. SANA / EFE

WashingtonEls Estats Units han denunciat un suposat atac químic a mans de forces lleials al president Baixar al-Assad, comès el 19 de maig passat al nord-oest de Síria. "Continuem veient indicis que el règim d'Al-Assad podria haver reprès l'ús d'armes químiques, amb un suposat atac amb gas clor el 19 de maig del 2019 al matí al nord-oest de Síria", ha dit la portaveu del departament d'Estat dels Estats Units, Morgan Ortagus, en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Washington ha indicat que encara està recopilant informació sobre aquest incident, del qual no ha ofert detalls, i ha reiterat el seu advertiment que actuarà ràpid al costat dels seus aliats si l'executiu de Damasc utilitza armament químic.

Ortagus afegeix que el presumpte atac químic forma part d'"una campanya violenta del règim d'Al-Assad que viola l'alto el foc per protegir diversos milions de civils a la zona d'Idlib". "Aquesta renovada ofensiva del règim sirià ha tingut com a blanc comunitats d'aquesta àrea, entre les quals hi ha un gran nombre de sirians que ja s'havien desplaçat per la violència en altres parts de Síria, i ha destruït instal·lacions sanitàries, escoles, habitatges i campaments de desplaçats interns", afegeix el comunicat.

Els Estats Units insisteixen que els atacs de les autoritats sirianes en zones del nord-oest del país s'han d'aturar i han recordat que qualsevol agressió contra l'àrea de "distensió" de la província d'Idlib serà una "escalada temerària que amenaci amb desestabilitzar la regió".

El departament d'Estat ha criticat Moscou per les seves acusacions contra els anomenats Cascos Blancs, que presten tasques de rescat en àrees fora del control del govern sirià. Ha considerat que aquestes al·legacions russes, que acusen els Cascos Blancs de col·laborar amb "terroristes" a Síria, formen part de "la campanya de desinformació del règim d'Al-Assad i Rússia per crear una narrativa falsa que doni la culpa a d'altres pels atacs químics que el mateix règim d'al-Assad porta a terme".

El govern nord-americà ha assegurat que el 24 de novembre passat les tropes governamentals sirianes i Rússia "van intentar inventar-se un atac amb armes químiques prop d'Alep i en van culpar les forces de l'oposició". Ahir les forces lleials Al-Assad i els opositors es van enfrontar en combats a la zona de distensió d'Idlib, tot i l'anunci de Rússia de l'inici d'una treva unilateral de Damasc.

L'administració del president nord-americà, Donald Trump, ha bombardejat Síria dues vegades en resposta a presumptes atacs químics del govern de Damasc l'abril del 2017 i del 2018.

stats