Pròxim Orient
Internacional 16/06/2014

Estats Units estudia llançar atacs aeris sobre l'Iraq per frenar l'avenç dels sunnites

John Kerry es planteja obrir converses directes amb l'Iran per respondre conjuntament a la crisi

Reuters
2 min
El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry.  GARY CAMERON  /  REUTERS

WASHINGTONEls Estats Units consideren l'opció de dur a terme atacs aeris per ajudar el govern iraquià a aixafar la revolta islamista, així com també la possibilitat de consultar prèviament el veí Iran, segons ha dit aquest dilluns el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry. Interrogat sobre la possibilitat d'atacs aeris, Kerry ha dit en una entrevista amb Yahoo News: "Això no respon del tot a la pregunta, però podria ser una de les opcions importants que hi ha sobre la taula".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Quan hi ha persones que maten i assassinen en aquest tipus de massacres cal frenar-ho. I es fa el que s'ha de fer per frenar-ho si es fa per via aèria o de qualsevol altra manera", ha afegit Kerry.

Kerry també ha dit que els Estats Units podrien estar disposats a parlar amb l'Iran per ajudar el govern xiïta iraquià per combatre la insurgència islàmica iraquiana.

"Estem oberts a parlar-hi si l'Iran pot aportar alguna cosa constructiva, si l'Iran està preparat per dur a terme alguna acció destinada a respectar la integritat i la sobirania de l'Iraq", ha dit Kerry al portal Yahoo News.

Abans un funcionari nord-americà havia dit que es podrien produir converses entre alts càrrecs dels Estats Units i de l'Iran, país també de majoria xiïta, al marge d'altres converses que tindran lloc a Viena aquesta setmana.

Estats Units està valorant com ha de respondre a l'ofensiva dels milicians de l'Estat Islàmic de l'Iraq i del Llevant (ISIL) en el seu ràpid avanç cap a Bagdad.

En l'entrevista, Kerry ha considerat l'Iraq com un soci estratègic al Pròxim Orient i ha dit que els Estats Units estan "profundament compromesos amb la integritat de l'Iraq com a país".

"Per sobre de tot és vital l'estabilitat del conjunt de la regió", ha dit Kerry.

Kerry també ha demanat al govern de Nuri al-Maliki, primer ministre xiïta iraquià, que sigui més inclusiu respecte a les diverses comunitats que formen l'Iraq, però s'ha guardat prou de demanar la dimissió del primer ministre i ha dit que es un afer de la competència del poble iraquià.

"No crec que els Estats Units hagin de donar ordres o instruccions. No crec que ho hagi de fer cap país", ha afirmat Kerry.

"Insistim en el fet que el primer ministre Maliki i el seu govern han de fer més per dur totes les comunitats representatives de l'Iraq a la taula de negociacions. Aquests esforços encara no han estat suficients", ha afegit el secretari d'Estat.

Els Estats Units també han incrementat la seguretat a la seva ambaixada a Bagdad i n'han evacuat personal. Kerry ha manifestat aquest dilluns que no creu que l'ISIL sigui capaç de prendre el control de Bagdad, almenys a curt termini.

"Estic absolutament convençut que tenim la seguretat que necessitem per a la nostra ambaixada", ha assenyalat Kerry.

stats