ESTATS UNITS
Internacional 03/10/2011

Les 5 similituds i diferències entre els 'indignats' de Wall Street i plaça Catalunya

El moviment nord-americà és menor però s'organitza de la mateixa manera que a Barcelona, amb assemblees i acampades

Ara
2 min
Protestes del moviment de Manhattan. AFP

BarcelonaDes de fa dues setmanes, Manhattan és escenari d'un moviment sense precedents. Centenars de joves han alçat la veu contra la injecció de diner públic per salvar la gran banca davant del símbol del capitalisme mundial: Wall Street. El referent del moviment dels indignats a Europeus no es pot desestimar, però el moviment Ocupa Wall Street manté alguns trets diferencials amb el moviment del 15-M.

DIFERÈNCIES

1.- Objectiu: El moviment del 15-M atacava, majoritàriament, els representants del govern i el sistema polític, mentre que el moviment #OCCUPYWALLSTREET (que va arrencar el 17 de setembre) denuncia la injecció de diner públic per salvar la banca.

2.- Realitat socioeconòmica: A Estat Units l'índex d'atur és menys de la meitat del que hi ha a Catalunya (un 9% respecte el 20%).

3.- Simpatia social i seguiment dels mitjans: El moviment de Wall Street compta amb menys participació que el del 15-M, segons les dades de participació de la policia de Nova York. D'altra banda, els mitjans nord-americans més internacionals han fet poc seguiment dels fets a Brooklyn. Per exemple, el diumenge 25 de setembre no va arribar cap fotografia per agència de la vuitantena de detencions a Manhattan.

4.- Base intel·lectual: Mentre el moviment del 15-M tenia com a referent Stephan Hessel, Ocuppy Wall Street ha rebut el suport de Noam Chomski.

5.- Un nou moviment d'esquerres: Els Estats Units encara no comptava amb una base social d'esquerres de pes que sortís al carrer a denunciar la crisi financera o les decisions polítiques. Fins ara, el moviment més reivindicatiu ha estat l'ultraconservador, recolzat per la branca republicana del Tea Party, en contra de l'avortament, per exemple.

SIMILITUDS

1.- Forma de protesta: L'acampada col·lectiva en una plaça o parc ha esdevingut el denominador comú dels indignats des de Manhattan a Tel Aviv.

2.- Organització: De la mateixa manera que a plaça Catalunya, els indignats de Wall Street fan dues assemblees al dia i es reparteixen la plaça per zones i comissions.

3.- Moviment pacifista: A diferència dels aldarulls al Regne Unit, Nova York s'ha unit al model de protesta de la Primavera Àrab i el moviment del 15-M. Els manifestants opten per la via de la no violència.

4.- Xarxes Socials: Twitter, Facebook, Youtube i planes web. Les xarxes socials són les eines socials per conèixer d'aprop el moviment. #OCCUPYWALLSTREET i occupywallst.org

5.- Els joves com a base social: Una joventut formada i amb poques opcions d'ocupació ben remunerada concentra la major part de la massa social dels dos moviments.

En l'edició de dimarts de l'ARA Premium podreu llegir amb més detall les similituds i diferències entre els dos moviments.

stats