DEBAT SOBRE LA SEGURETAT
Internacional 24/03/2013

Els Estats Units no prohibiran la venda de rifles d'assalt

El Senat votarà a l'abril una llei per crear un registre federal d'armes

Núria Ferragutcasas
3 min
A LA JUNGLA El North Florida Survival Group entrena nens i adults a portar armes i sobreviure al bosc. S'oposa a qualsevol regulació.

WashingtonL'Associació Nacional del Rifle ha aconseguit la primera victòria en el debat sobre el control d'armes desencadenat per la matança de Newtown. El rifle d'assalt que va utilitzar Adam Lanza per matar vint nens i sis mestres d'una escola seguirà a la venda als Estats Units. El líder del Senat, el demòcrata Harry Reid, ha decidit aquesta setmana descartar la prohibició dels fusells semiautomàtics de la futura legislació per restringir l'accés a les armes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Reid va explicar a la senadora demòcrata Dianne Feinstein que la seva iniciativa per renovar i estendre la prohibició de rifles d'assalt del 1994 -que va expirar el 2004- no té una clara majoria a la cambra alta. Per això, aquesta reivindicació històrica dels grups pel control d'armes no figurarà en el paquet de mesures de la llei que es debatrà i es votarà a principis d'abril. Malgrat tot, Feinstein presentarà la prohibició dels fusells d'assalt com una esmena a la legislació i, de moment, s'espera que obtingui només el suport de 40 dels 100 senadors.

"Continuarem lluitant perquè la prohibició tiri endavant", va respondre el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, a la notícia del senador Reid. A més, va apel·lar a la tragèdia de Newtown per pressionar els senadors i va recordar que una majoria dels americans estan a favor de la mesura.

Ni la Casa Blanca ni els grups antiarmes es donen per vençuts, però admeten que serà molt difícil aconseguir la prohibició. Aquest probable revés, però, no suposa una derrota total, ja que el projecte de llei manté una altra gran reivindicació: la creació d'un registre federal per verificar els antecedents penals i psíquics dels compradors d'armes.

Un registre d'antecedents

"Una millora de la verificació dels antecedents dels compradors d'armes tindrà un impacte molt més gran", assegura Dan Gross, president de la campanya Brady contra la violència d'armes de foc. Aquesta posició pragmàtica és compartida per l'Associació d'Alcaldes contra les Armes Il·legals. "Més del 40% de les armes es venen sense passar cap control", diu el seu portaveu, Mark Glaze, i afirma que el registre federal d'antecedents és la peça central de la nova llei.

D'altra banda, la mesura té un aclaparador suport dels ciutadans nord-americans. Segons una enquesta de la universitat Quinnipiac, el 88% hi estan a favor i només el 10% hi estan en contra. Però el registre federal també es trobarà amb la resistència d'una majoria dels senadors republicans i alguns demòcrates, que consideren que no ajudarà a reduir la violència amb armes de foc.

Però Harry Reid es va mostrar optimista sobre l'aprovació d'aquesta mesura i, amb l'ajuda d'altres senadors demòcrates, com Joe Manchin, espera aconseguir un acord amb l'oposició republicana. Manchin, que és membre de l'Associació Nacional del Rifle, es va mostrar a favor de restringir l'accés a les armes després de la massacre de Newtown.

Els senadors més conservadors són crítics des del principi amb qualsevol tipus de legislació que erosioni el dret a portar armes -que protegeix la segona esmena de la Constitució-, però alguns estan oberts a redefinir qui hauria de tenir aquest dret.

Per la seva banda, l'Associació Nacional del Rifle continua pressionant contra qualsevol tipus de control d'armes i assegura als seus membres que un registre de totes les vendes de pistoles, rifles i escopetes serà el primer pas cap a una confiscació del govern de totes les armes de foc. "Quin és l'objectiu d'un registre de propietaris d'armes? El govern hi està a favor només per dues raons: per cobrar impostos o per prendre'ns les nostres armes", va dir el portaveu de l'associació, Wayne Lapierre, a la conferència conservadora CPAC, que es va celebrar a Washington la setmana passada.

Seguretat a les escoles

A banda del registre d'antecedents, el projecte llei que va presentar el líder del Senat, Harry Reid, també inclou un augment de les penes pel tràfic d'armes il·legal i la millora de la seguretat a les escoles.

El debat sobre el control d'armes es fa també a nivell estatal. Des de la matança de Newtown, Nova York i Colorado han aprovat noves lleis per restringir l'accés a les armes i una desena d'estats, entre els quals Connecticut i Califòrnia, estan negociant legislacions en el mateix sentit.

El governador demòcrata de Colorado, John Hickenlooper, va signar dimecres passat una llei que ampliarà la revisió dels antecedents de les vendes d'armes a internet i prohibeix els carregadors amb més de 15 bales. La llei arriba vuit mesos després de la massacre en un cinema d'Aurora (Colorado), amb 12 morts, i és considerada la més restrictiva d'un estat del sud-oest del país, una àrea amb una forta defensa del dret de portar armes.

stats