Publicitat
Publicitat

Obama: "Qui es qüestioni si Bin Laden va rebre el que es mereixia, que s'ho faci mirar"

El president nord-americà també ha assegurat que el líder d'Al-Qaida va tenir "suport al Pakistan" i ha reconegut que en el moment d'aprovar l'operació no tenia la certesa de trobar Bin Laden a Abbottabad

"Qualsevol que es qüestioni si Bin Laden va rebre el que es mereixia, necessita que li examinin el cap". Això és el que opina el president dels Estats Units, Barack Obama , que ha reconegut que l'operació que va matar el líder d'Al-Qaida no tenia la seguretat de trobar-lo. “No podíem dir definitivament que Bin Laden estigués allà”, explica Obama en una entrevista emesa aquesta nit a l programa Seixanta minuts de la cadena CBS, la primera des que Bin Laden va ser assassinat al Pakistan per tropes nord-americanes . "Les evidències en el moment d'aprovar-la eren d'un 55%", diu Obama, que admet que "en cas de no haver donat amb ell, hi hauria hagut conseqüències significatives".

Obama ha descrit els tensos moments que es van viure a la Casa Blanca durant els 40 minuts que va durar l'atac a la residència de Abbottabad, a 50 quilòmetres de la capital pakistanesa, com els "més llargs de la meva vida". Ha explicat també com va ser l'instant exacte en què li van comunicar que havien abatut el terrorista més buscat del món. "Hi va haver un moment abans que els nois marxessin, abans que tothom tornés a l'helicòpter, quan ells van dir 'Geronimo' ha estat mort", ha afirmat. 

El president dels EUA ha explicat, a més, que la primera vegada que el seu equip de seguretat li va comentar la possibilitat de dur a terme l'operació va ser a l'agost de 2010 i que en els dos últims mesos les reunions es van accelerar per posar el vigorós pla en marxa. Obama ha remarcat que amb l'eliminació de Bin Laden "s'envia un senyal a aquells que poden haver estat afiliats a organitzacions terroristes i que acabaran al bàndol perdedor".

Suport al Pakistan

Obama també ha assegurat que  Bin Laden " va tenir alguna xarxa de suport al Pakistan " , encara que es desconeix quin era . " No sabem si poden haver estat algunes persones dins del govern , o fora del govern . I això és una cosa que hem d'investigar i , més especialment, que el govern pakistanès ha d'investigar " , ha dit el president dels EUA. Obama ha parlat per primera vegada de la possible relació del líder d'Al-Qaida , que es trobava en una residència a 50 quilòmetres al nord de la capital pakistanesa , amb membres del govern o de l'Exèrcit pakistanès . " Ja ho hem comunicat a Islamabad , i ells ens han indicat que tenen un profund interès a conèixer quin tipus de xarxes de suport va poder haver tingut Bin Laden " , afegeix Obama . " Però aquestes són qüestions que no podrem respondre en tres o quatre dies després dels fets . Ens va prendre un temps ser capaços d'aprofitar el material d' intel·ligència que vam aconseguir confiscar " , ha explicat. Obama no vol posar pressió als serveis secrets pakistanesos i per això no vol assenyalar possibles ajudants.

Més continguts de