ESTATS UNITS
Internacional 31/12/2011

Obama guanyarà les presidencials als EUA?

El president demòcrata és el clar favorit de les eleccions del novembre, però la seva victòria depèn del creixement econòmic del país i de l'atur

Núria Ferragut Casas
3 min
El dèficit és el principal front obert que té Obama per guanyar les presidencials.

Washington"El canvi ha arribat", va dir la nit del 5 de novembre del 2008 un jove senador de l'estat d'Illinois. Barack Obama va arrasar en les eleccions presidencials i es va convertir en el primer president afroamericà de la història dels EUA. La seva gran popularitat esperonada per les ànsies de canvi i pel seu missatge de renovació i esperança, però, es va esvair en només un any. Obama lluitarà els pròxims deu mesos per la seva reelecció i s'ho juga tot a una carta: la de l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president demòcrata ha decebut l'ala esquerra del seu partit perquè ha estat incapaç de tancar la presó de la base naval nord-americana de Guantánamo i només va aconseguir una reforma sanitària que no té la tan promesa opció pública. A més, la seva reforma financera per posar ordre a Wall Street és molt descafeïnada. D'altra banda, Obama també ha desil·lusionat els votants llatins, claus per a una victòria, perquè no va promoure cap reforma en immigració. Segons Pere Franch, professor de periodisme internacional de la Universitat Ramon Llull, Obama va desaprofitar els dos primers anys de mandat, en què tenia majoria al Congrés dels Estats Units. "Podria haver tret més rèdit del seu capital polític, en lloc de desgastar-lo amb el pla sanitari", afirma.

Tot i així, Obama pot presentar-se davant del seu electorat el novembre vinent amb alguns èxits com la mort del líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden; la retirada de les tropes de l'Iraq, i la intervenció militar a Líbia que va acabar amb el règim de Muammar al-Gaddafi.

L'economia, factor clau

Obama és el clar favorit de les eleccions presidencials del novembre, però la seva victòria depèn del creixement econòmic del país i de l'atur. Un gran augment de la desocupació, que ara se situa en un 8,6% (una xifra considerada massa alta als EUA), o una nova recessió podrien causar una derrota del president. A més, aquest cop, Europa hi jugarà un paper important, ja que la seva caòtica crisi del deute podria afectar la recuperació dels Estats Units.

Per aquesta raó, Obama ha posat el focus en la creació de llocs de treball a través de la reactivació de l'economia amb incentius com inversions públiques i retallades d'impostos a petits empresaris i a la classes mitjana.

El gran avantatge d'Obama és la debilitat del contrari. Els candidats republicans no acaben de convèncer ni els seus votants. L'exgovernador de Massachussets Mitt Romney és el favorit de les primàries del partit, però si guanya tindrà molts problemes per atreure els votants conservadors. Els seguidors del moviment Tea Party consideren Romney un candidat massa moderat.

Si no hi ha un daltabaix econòmic, Obama té totes les de guanyar. Segons una enquesta d'intenció de Gallup, el president venç per dos punts Mitt Romney i Newt Gingrich, l'altre candidat amb més possibilitats d'aconseguir la nominació republicana. "Fins i tot si sóc conservador, no veig per enlloc una derrota de Barack Obama", afirma Allan Lichtman, professor de l'American University i creador de la fórmula de les claus de la Casa Blanca, amb la qual ha predit correctament el resultat de les últimes set eleccions presidencials.

Més obstrucció legislativa?

Durant els últims dos anys, Barack Obama ha hagut de bregar amb una cambra baixa republicana a la contra que ha complicat molt les seves polítiques. El futur és esperançador per al president, ja que els vents bufen al seu favor, però encara que guanyi la reelecció no ho tindrà fàcil per governar durant la següent legislatura de quatre anys. Els demòcrates segurament no recuperaran la majoria de la cambra baixa i la situació encara pot ser molt pitjor si al final el Partit Republicà aconsegueix la majoria del Senat.

stats