Àfrica
Internacional 06/10/2021

Etiòpia va utilitzar vols comercials per transportar armes

Abiy Ahmed va fer arribar armament al Tigre amb avions d'Ethiopian Airlines

ARA
2 min
El primer ministre etíop, Abiy Ahmed

BarcelonaEl primer ministre etíop i Nobel de la pau Abiy Ahmed va engegar el novembre de l’any passat una ofensiva militar a la regió separatista del Tigre, al nord del país, amb la intenció que fos una "operació llampec" i que va acabar sent una guerra civil de mesos que ha causat milers de morts, gairebé dos milions de desplaçats i fam. El conflicte, que encara dura malgrat haver-se anunciat un alto el foc, ha comportat dures crítiques a Ahmed, que feia només un any que havia rebut el prestigiós premi quan va llançar l’ofensiva. 

Aquest dimecres, la cadena nord-americana CNN ha revelat que el govern etíop va utilitzar la companyia aèria comercial de propietat estatal Ethiopian Airlines per transportar armament i munició durant les primeres setmanes del conflicte al Tigre, que fa frontera amb Eritrea, país amb el qual Etiòpia va lliurar una guerra de dues dècades. Segons la investigació de la CNN, que ha tingut accés a documents de càrrega dels avions i a testimonis i fotografies, les armes es van transportar en diversos avions d’Ethiopian Airlines, tant de mercaderies com de passatgers, tot i que la cadena no ha confirmat si hi havia viatgers a bord. 

L’armament va volar de l’aeroport internacional d’Addis Abeba, la capital d’Etiòpia, als de les ciutats eritrees d’Asmara i de Massawa. Almenys en sis ocasions, entre el 9 i el 28 de novembre, Ethiopian Airlines va facturar al ministeri de Defensa desenes de milers de dòlars per articles militars que s’enviaven al país veí, segons mostren els registres consultats per la CNN.  

Els documents que detallen la mercaderia transportada demostren que els vols entre Etiòpia i Eritrea amb carregament militar van continuar almenys fins al 28 de novembre, tot i que treballadors i extreballadors asseguren que n’hi va haver també més tard. Alguns empleats han descrit haver vist altres membres de la companyia carregant i descarregant armes i vehicles militars en avions que es dirigien a Asmara, i uns quants han assegurat que ells mateixos van ajudar a pujar armes als avions.

Al juny van circular fotos a les xarxes socials que mostraven caixes que contenien morters a bord d’un vol d’Ethiopian Airlines i les mateixes caixes carregades a l’avió a la ciutat eritrea de Massawa. Llavors l'empresa va publicar un comunicat negant l'acusació que els seus avions transportaven armes i va afirmar que les fotos estaven modificades amb PhotoShop. Tot i això, la CNN ha assegurat que ha corroborat les fotos mitjançant tècniques d’anàlisi visual, entrevistes i proves documentals.

Ethiopian Airlines –que és membre de Star Alliance, un dels principals conglomerats d’aerolínies del món– ha insistit ara que “compleix estrictament totes les regulacions nacionals, regionals i internacionals relacionades amb l’aviació”. A més, ha afegit que “segons el que sap i els seus registres” no ha transportat armament de guerra en cap de les seves rutes i amb cap dels seus avions. Ni el govern d’Etiòpia ni el d’Eritrea han volgut fer cap comentari sobre les investigacions de la CNN. Segons els experts consultats per la cadena, aquests transports suposen una violació de la llei d’aviació internacional, que prohibeix el contraban d’armes per a ús militar en avions civils.

stats