Internacional 02/12/2017

Una ciutat dels EUA elimina l'anglès com a llengua oficial

L'objectiu del consell municipal de Farmers Branch, a Texas, és donar suport a la diversitat

Efe
2 min
La majoria d'habitants de la localitat de Farmers Banch, a Texas, són d'origen hispà

AustinEl municipi texà de Farmers Branch, als Estats Units, ha aprovat aquesta setmana derogar una ordenança de l'any 2006 que decretava l'anglès com l'idioma oficial del municipi. "Aquesta mesura és un missatge d'inclusió i benvinguda a qualsevol persona a la nostra ciutat, sense que importi l'idioma que parli, és una celebració de la nostra diversitat", ha dit aquest dissabte a l'agència Efe l'alcalde de la localitat, Robert Dye.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Farmers Branch, situada 20 quilòmetres al nord-oest de Dallas (Texas), té una població de poc més de 30.000 habitants i gairebé la meitat són d'origen hispà, segons dades de l'alcaldia. Per al batlle, aquesta decisió ha tingut un impacte "molt positiu" en la comunitat llatina. "S'han adonat que estem centrats a unir les nostres comunitats i eliminar les barreres que hi ha", ha afegit Dye.

El reglament derogat aquest dimarts va establir el 2006 que tots els negocis de la ciutat havien d'utilitzar l'anglès, "l'idioma comú" de Texas i els Estats Units, ja que "l'ús d'un llenguatge comú elimina les barreres de la incomprensió" i permet "la participació cívica de tots els ciutadans, independentment de l'origen nacional".

L'oficialitat de l'anglès als EUA

Aquesta ordenança seguia les directrius d'organitzacions com Official English i English Only, uns grups que promouen la declaració de l'anglès com a llengua oficial dels Estats Units i que advoquen per l'ús d'aquest idioma "en tots els àmbits". Això vol dir que tots els documents públics, registres, legislació i regulacions, així com audiències, cerimònies oficials i reunions públiques, s'haurien de fer "únicament" en anglès.

Encara que els Estats Units no tenen una llengua oficial per llei, l'anglès és la llengua amb la qual està escrita la Constitució i la que s'utilitza en els assumptes de govern. De fet, nombrosos governs locals i 31 estats com Colorado, Califòrnia, Kansas i Florida, sí que la consideren la seva llengua oficial.

stats