Publicitat
Publicitat

Itàlia

Berlusconi torna a comparèixer davant d'un tribunal, 8 anys després, acusat d'evasió d'impostos

El primer ministre italià ha arribat a la cort de Milà en cotxe pel cas Mediaset. Té oberts a més un procés per corrupció judicial i un altre per prostitució de menors

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, criticat per adoptar una legislació que li permet escapolir-se de la justícia, compareix per primera vegada en vuit anys davant un tribunal de Milà (nord) per a una audiència. Aquest matí ha arribat directament en cotxe a la cort, amb la seva escorta, per fer una compareixença a porta tancada. Es tracta de la primera vista del procés que investiga si el grup Mediaset, propietat de la família Berlusconi, va comprar a través d'una filial drets de pel·lícules d'un majorista nord-americà per mitjà d'un intermediari, una operació per augmentar els preus i permetre, amb la seva recompra, evadir impostos.

Un centenar d'activistes del seu partit, el Poble de la Llibertat (PDL), esperava fora amb pancartes proclamant "política a les urnes, no en els tribunals", "La justícia no existeix quan no hi ha llibertat" i "Silvio ha de resistir, resistir, resistir". El grup s'ha enfrontat amb un grapat d'activistes de l'opositor Itàlia dels Valors, el partit liderat per l'exjutge anticorrupció Antonio Di Pietro.

L'última vegada que Berlusconi va comparèixer davant el tribunal va ser el juny de 2003 pel cas SME, on se l'acusava de corrupció de jutge, càrrec del qual va ser absolt el 2008. A més és el primer cop que s'asseu davant d'un jutge des que el Tribunal Constitucional va invalidar, al gener, la llei que li permetia no presentar-se a les audiències al·legant compromisos institucionals.

El primer ministre italià no s'havia presentat a la represa del cas Mediaset per frau fiscal, per la qual cosa va ser declarat en "rebel·lia" pels jutges, ni a les dues vistes fixades pel cas Mils, on se l'acusa de corrupció judicial. A aquests processos s'hi va afegir el passat 15 de febrer el judici pel cas Ruby, en què Berlusconi està imputat per suposats delictes d'abús de poder i incitació a la prostitució de menors, i que començarà el 6 d'abril.

Silvio Berlusconi ha estat condemnat en el passat a un total de 6 anys i 5 mesos de presó per suborn, falsificació i finançament il·legal d'un partit polític. Però va ser absolt més tard o es van beneficiar de les prescripcions.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT