Internacional 15/01/2013

El Parlament britànic, a punt d'aprovar la llei sobre el referèndum d'independència d'Escòcia

Està previst que entre aquest dimarts i dimecres tant la cambra dels Comuns com la dels Lords cedeixin sobirania a Edimburg per fer la consulta. Cameron, però, ja ha avançat que no es prepararà per a un victòria del 'sí'. L'executiu de Salmond, en canvi, ja treballa en un full de ruta

Ara / Agències
2 min
El primer ministre escocès, Alex Salmond, marca distàncies amb el procés català, que enverina les seves aspiracions independentistes.

Barcelona / LondresTot a punt perquè Edimburg rebi entre aquest dimarts i dimecres el vistiplau de la Cambra dels Comuns i dels Lords perquè pugui celebrar un referèndum d'independència la tardor del 2014. Els diputats britànics han començat aquest dimarts un debat del mandat legislatiu que permetrà a Londres cedir al Parlament escocès la potestat per celebrar la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta ordre legislativa cal ser discutida i aprovada per les dues cambres de Westminster, ja que d'acord amb la llei d'Escòcia del 1999 amb què es va concedir a Escòcia la seva autonomia, és competència de Londres qualsevol decisió de naturalesa constitucional.

"La decisió sobre el futur d'Escòcia dins del Regne Unit serà la més important que els escocesos haurem de prendre a la nostra vida", ha dit el secretari d'Estat per a Escòcia, Michael Moore, en l'inici del debat. Segons el polític, "facilitar un referèndum que sigui legal, just i decisiu és molt important. És per això que hem consultat aquest tema, i és per això que els dos governs van passar moltes hores debatent i negociant el procés".

D'acord amb el que van pactar el primer ministre britànic, David Cameron, i el primer ministre escocès, Alex Salmond, l'octubre de l'any passat, en el plebiscit podran votar els joves a partir de 16 anys, dos anys menys del que està fixat al Regne Unit per als comicis.

Tensions pel full de ruta

Amb el vistiplau a la mà, Edimburg ja comença a treballar en el full de ruta un cop sigui independent. L'executiu d'Alex Salmond va anunciar aquest cap de setmana que ja té pensat un "pla de transició", a diferència del govern de Cameron, que ha deixat clar que no treballarà amb aquesta hipòtesi fins que no se celebri el referèndum.

"Totes les parts del govern escocès treballaran en un pla de transició que tindrà en compte què s'ha de fer per dotar d'efecte la decisió del poble escocès quan voti 'sí', tal com crec que farà", ha respost Nicola Sturgeon, vice primer ministra escocesa, a les declaracions de Moore, que va desestimar qualsevol reunió prèvia al referèndum amb Edimburg per acotar les línies d'una eventual independència.

stats