Internacional Europa 26/05/2023

Un atac rus contra una clínica a Dnipró causa almenys dos morts i una trentena de ferits

Moscou llança 17 míssils i 31 drons de matinada, mentre Kíiv intensifica els atacs a ciutats russes frontereres

4 min
Una clínica de Dnipró destruïda per un atac amb míssils russos.

BarcelonaUn atac amb míssils russos contra una clínica a la ciutat ucraïnesa de Dnipró ha causat almenys dos morts i una trentena de ferits, segons les autoritats regionals, en un acte que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat de "crim contra la humanitat". "Només un estat malvat pot lluitar contra clíniques. No hi pot haver cap objectiu militar. És pur terror rus", ha lamentat a Twitter, on ha compartit un vídeo que mostra dos edificis ensorrats i plens de fum i ha detallat que eren un hospital psicològic i d'una clínica veterinària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el cap de l'administració militar de la província de Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, entre els ferits hi ha dues criatures de 3 i 6 anys, i entre els adults hospitalitzats n'hi ha tres en estat greu. L'atac contra la ciutat del sud-est del país també ha causat danys a dues cases, dues empreses privades, i una gasolinera, on un treballador ha resultat ferit, segons ha informat Lisak a través de Telegram.

A primera hora, les autoritats ucraïneses havien informat que Rússia havia llançat 17 míssils i 31 drons aquesta matinada de divendres, i que les defenses aèries havien aconseguit abatre 10 míssils i 23 drons. A més de Dnipró, Moscou també ha apuntat a Kíiv i a les regions orientals del país. A la capital, el tretzè atac amb míssils del mes de maig ha causat danys al sostre d'un centre comercial, però no hi ha hagut víctimes. En aquesta zona, les defenses antiaèries han pogut abatre tots els artefactes, però les forces armades ucraïneses no tenen prou sistemes per garantir la protecció de tot el país, que pràcticament cada nit pateix bombardejos, de més o menys intensitat. L'altra província afectada aquesta matinada ha sigut Khàrkiv, al nord-est, on un centre educatiu algunes cases particulars i diverses instal·lacions agrícoles han quedat parcialment destruïdes.

Bombardejos a Rússia

Mentrestant, les autoritats russes han informat d'atacs amb míssils i drons contra regions frontereres amb Ucraïna. El governador de Rostov –província que limita amb les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk–, Vassili Golubev, ha assegurat que el sistema de defensa aèria s'ha activat aquesta nit a l'àrea de Morozovsk i ha abatut un míssil ucraïnès. A la ciutat de Krasnodar, prop de la península annexionada de Crimea, les autoritats regionals han informat d'un atac amb dos drons que no ha causat víctimes. I també s'han produït atacs d'artilleria a la província de Bélgorod, on dilluns van entrar dues milícies de dissidents russos amb vehicles militars i que, segons Rússia, van ser eliminats. El governador regional, Viatxeslav Gladkov, ha informat que la ciutat de Gràivoron –on hi va haver l'assalt dilluns–, a uns set quilòmetres de la frontera, ha patit atacs d'artilleria durant hores, però tampoc s'han reportat víctimes. En total, ha indicat que, en les últimes 24 hores, la regió ha registrat gairebé 200 trets d'artilleria, foc de morter i atacs amb drons.

Els atacs ucraïnesos a territori rus fronterer s'han intensificat les últimes setmanes, cosa que diversos analistes consideren que suposa una prèvia a la tan anunciada contraofensiva, o fins i tot ja l'inici del contraatac. El risc que es continuïn produint aquest tipus d'incursions en territori rus pot portar el Kremlin a destinar part dels seus esforços a controlar la frontera, cosa que podria debilitar la seva força a Ucraïna, com han insinuat membres del govern ucraïnès. "Els russos s'enfronten a la qüestió de reagrupar les seves forces, perquè han de calmar la situació a la regió de Bélgorod", va afirmar la viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Malyar, a principis de setmana al diari Ukrainska Pravda. El secretari de Seguretat i Defensa Nacional d'Ucraïna, Oleksii Danilov, va advertir que aquest tipus d'accions –amb les quals el govern de Kíiv assegura que no hi té res a veure– es poden repetir en altres regions limítrofes. "Les regions de Briansk, Kursk, Vornezh i altres territoris no poden sentir-se segurs, tenint en compte la quantitat de ciutadans russos que estan totalment en contra del règim [de Putin], que poden protestar a qualsevol lloc de la Federació Russa", va dir a una televisió ucraïnesa.

Des de principis de mes s'han produït explosions a diverses infraestructures i vies de tren que Moscou utilitza per proveir de combustible les seves tropes, tot i que Kíiv no n'ha reivindicat l'autoria. El que sí que ha reivindicat aquest divendres Ucraïna ha estat l'atac contra un vaixell de reconeixement rus a aigües de Turquia. Dimecres, Moscou va informar que les forces armades ucraïneses havien llançat un atac "infructuós" contra el vaixell Ivan Khurs, encarregat de la seguretat dels gasoductes Turk Stream i Blue Stream. Rússia va assegurar que les llanxes ucraïneses havien estat destruïdes, però el ministeri de Defensa ucraïnès ha publicat a Twitter un vídeo gravat per una càmera instal·lada en un suposat vehicle no tripulat que suposadament acaba xocant amb el vaixell rus, tot i que les imatges no mostren l'explosió. "Quan el vaixell de reconeixement rus Ivan Khurs va trobar-se amb un dron ucraïnès. Una parella perfecta!", diu el missatge sarcàstic que acompanya el vídeo.

stats