Internacional Europa 22/05/2023

Moscou diu que ha matat 70 "terroristes ucraïnesos" i ha frenat l'atac a la regió russa de Bélgorod

Combatents russos anti-Putin, que van entrar en territori rus des d'Ucraïna, apunten que la lluita encara continua

4 min
Un vehicle blindat abandonat, després de l'aixecament de les mesures antiterroristes introduïdes després d'una incursió transfronterera des d'Ucraïna

BarcelonaVint-i-quatre hores després que un grup d'homes armats en vehicles militars creuessin la frontera des d'Ucraïna i entressin a la província russa de Bélgorod, Rússia assegura que ha aconseguit repel·lir l'atac i que ha matat 70 "terroristes ucraïnesos". "Els grups armats nacionalistes han estat envoltats i eliminats", assegurava el portaveu del ministeri de Defensa aquest dimarts, i afegia que una part dels atacants havien estat expulsats de tornada a Ucraïna i l'artilleria russa els havia continuat colpejant "fins a la seva total eliminació". El governador de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, ha donat per acabada l'"operació antiterrorista" activada dilluns, però alhora advertia als veïns que van fugir dilluns que "encara no és segur tornar a casa". Tot i així, la situació sobre el terreny no estava gens clara i alguns mitjans ucraïnesos suggerien que la lluita continua.

Localització de les zones atacades a la regió russa de Bélgorod
Situació el 23 de maig

Glotovo

Bélgorod

Kozinka

RÚSSIA

Gora-Podol

Kíiv

Khàrkiv

Bakhmut

UCRAÏNA

Uman

Pokrovsk

Donbass

Avdíivka

Transnístria

Centrals nuclears

Presència de tropes russes

Mariúpol

Territori recuperat per Ucraïna

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Localitats atacades per milícies russes proucraïneses

mar d’Azov

RÚSSIA

Glotovo

Bélgorod

Kozinka

Gora-Podol

Khàrkiv

UCRAÏNA

Bakhmut

Pokrovsk

Donbass

Avdíivka

Mariúpol

mar d’Azov

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

Localitats atacades per

milícies russes proucraïneses

RÚSSIA

Glotovo

Bélgorod

Kozinka

Gora-Podol

Khàrkiv

UCRAÏNA

Bakhmut

Pokrovsk

Donbass

Avdíivka

Mariúpol

mar d’Azov

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

Localitats atacades per

milícies russes proucraïneses

L'atac ha estat reivindicat per dues milícies de dissidents russos, la Legió per la Llibertat de Rússia i el Cos de Voluntaris Russos, formades per ciutadans russos opositors al règim de Vladímir Putin, molts dels quals viuen a Ucraïna. Combatents d'aquestes dues forces haurien entrat a Rússia dilluns amb dos tancs i nou vehicles militars blindats, i en un primer moment haurien capturat Kozinka, una localitat a només 600 metres de la frontera, segons recollia l'informe diari de l'Institute for the Study of War. Des del Cos de Voluntaris Russos es va penjar un vídeo a les xarxes que mostrava el que semblava un guarda fronterer mort a Kozinka. Algunes fonts asseguraven que havien capturat també les localitats de Glotovo i Gora Podol, a 3 i 5 quilòmetres de la frontera respectivament, però altres bloguers militars russos ho negaven.

Una captura de pantalla mostra el moment de la incursió cap a territori rus amb vehicles blindats.

El que és segur és que centenars d'habitants d'aquestes tres localitats van fugir dilluns a la recerca de zones segures, i el governador de la regió els advertia aquest dimarts, un dia després, que encara ho era segur tornar. Segons el governador Gladkov, una dona gran hauria mort durant l'evacuació i l'atac havia deixat a més unes altres vuit persones ferides entre la població civil. En total s'haurien evacuat nou localitats, en un atac que representa la incursió més gran en territori rus des de l'inici de l'inici de la guerra fa 15 mesos. Després d'hores d'enfrontaments, aquest dimarts Rússia assegurava que havia aconseguit repel·lir del tot l'atac.

El règim d'excepcionalitat antiterrorista imposat per Moscou, que dona amplis poders a les autoritats per restringir les comunicacions i els desplaçaments, fa difícil tenir detalls exactes de la situació a hores d'ara. Tot i així, un dels grups que hauria participat en l'atac ha penjat un missatge a les xarxes en què deia: "Un dia tornarem per quedar-nos". I en diversos missatges apareixien imatges de vehicles militars suposadament utilitzats pels atacants que havien estat destruïts. Durant els combats s'han produït també algunes explosions, i en el canal d'informació a Telegram rus anomenat Mash s'apuntava que havien resultat afectats els edificis del ministeri de l'Interior i del servei de seguretat de l'FSB, sense precisar, exactament, l'abast dels danys.

Sigui com sigui, el govern de Volodímir Zelenski ha continuat aquest dimarts negant qualsevol implicació en els fets. Fonts de la intel·ligència militar de Kíiv ja van assenyalar dilluns com a responsables els dos grups armats de l’oposició russa, la Legió per la Llibertat de Rússia i el Cos de Voluntaris Russos. El mateix dia els dos grups van reivindicar a les xarxes des del mateix dilluns. En algunes de les imatges compartides a les xarxes es veien diversos vehicles de terra, entre els quals el que semblava un Hummer, de fabricació nord-americana, i un tanc amb la Z de Putin que suposadament havien pres de les tropes russes. Algunes imatges mostraven caces militars russos volant ben a prop dels edificis en diversos punts de la regió.

"Rússia serà lliure"

Des de la Legió de la Llibertat de Rússia el mateix dilluns publicaven un vídeo que s’entenia com la justificació de l’ofensiva. “Rússia serà lliure!”, deia un combatent, que assegurava que el grup vol “alliberar el poble de Rússia” de la “dictadura de Putin”. 

“Som russos com tu. Som gent com tu. Volem que els nostres fills creixin sencers i siguin persones lliures, perquè puguin viatjar, estudiar i ser feliços en un país lliure. Però això no té cabuda a l’actual Rússia de Putin, podrida per la corrupció, la mentida, la censura, les restriccions a les llibertats, les repressions. Una Rússia on la vida d’una persona significa menys que la cartera d’un funcionari. Un país dictatorial on els nens són separats dels seus pares per demanar la pau i els adolescents són condemnats a cadena perpètua. És hora de posar fi a la dictadura del Kremlin”, continuava el vídeo.

Cap d’aquests dos organismes havia participat, fins ara, en grans batalles durant la invasió russa d’Ucraïna. Sí que havien dut a terme altres operacions de sabotatge menys importants.

“La qüestió és si això és una operació per prendre terreny rus i resistir fins al final o és només una ràtzia, és a dir, una incursió per generar dany reputacional al règim de Putin i retirar-se”, deia l’analista militar Jesús Pérez Triana quan l'atac tot just havia començat. L’expert apostava per la segona opció, però altres analistes militars apuntaven a Twitter que la zona escollida per a l’atac, al districte de Graivoron i ubicada entre dos rius, sembla propícia per emboscar les forces russes que poguessin contraatacar, cosa que indicaria una intenció de resistir.

"Entenem perfectament que l'objectiu d'aquestes accions de sabotatge és distreure l'atenció del front de Bakhmut i minimitzar l'efecte polític de la pèrdua d'Artémivsk (nom rus de Bakhmut) per part d'Ucraïna", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, a l'agència russa TASS. El governador de Bélgorod ha imposat el règim antiterrorista a la regió per suspendre totes les activitats industrials que requereixin l'ús d'explosius o de substàncies químiques, segons Gladkov.

stats