Violència sexual

Les feministes italianes, escandalitzades: un jutge absol dos joves de violació perquè "no havien entès el no" de la víctima

La sentència admet que hi va haver una agressió, però assegura que els joves estaven "condicionats per una concepció del sexe molt distorsionada"

ARA
3 min
El Palau de Justícia de Roma, seu de la Cort de Cassació d'Itàlia

BarcelonaUn nou cas de violència sexual ha desfermat polèmica a Itàlia. Aquesta vegada ha estat perquè un jutge de Florència ha absolt dos joves acusats de violar una noia de 18 anys perquè considera que van malinterpretar el consentiment de la víctima. Tot i que la sentència reconeix "l'existència objectiva d'una conducta de violència sexual", interpreta que els agressors van entendre malament la negativa de la jove, fet que "impedeix que la seva conducta sigui considerada penalment rellevant". És a dir, que com que no sabien si estaven cometent un delicte, no se'ls pot condemnar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La defensa al·legava que, com que la víctima havia consumit alcohol i marihuana i ja havia mantingut relacions una vegada amb un dels agressors, els joves havien donat per fet el seu consentiment. El magistrat ha comprat aquesta versió dels fets al·legant que els violadors estan "condicionats per una inadmissible concepció pornogràfica de les relacions amb el gènere femení derivada, potser, d'un dèficit educatiu i [...] d'una concepció molt distorsionada del sexe".

Els fets van passar en una festa en una casa de la província de Florència el 2018. Abans de ser víctima d'una violació en grup, la noia va demanar als seus atacants, que eren els seus companys de classe, que paressin i va intentar fugir, segons va declarar durant el judici. És en aquest punt que els joves haurien tingut una "percepció incorrecta del consentiment". Però, tot i que l'informe mèdic posterior registra lesions compatibles amb una violació, el jutge va considerar el testimoni de la noia "poc versemblant".

Indignació feminista

El cas ha provocat una onada d'indignació a tot Itàlia, i ha posat a l'agenda mediàtica el debat sobre el consentiment. Les associacions feministes, com Artemisia, que lluita contra la violència contra les dones, estan preocupades perquè l'exculpant que apareix a la interlocutòria pugui crear un precedent i subratllen que, malauradament, a Itàlia, el sexe sense consentiment no és considerat violació: "Nosaltres donem suport a un projecte de llei que proposi garantir que finalment sigui l'acusat qui hagi de demostrar que havia obtingut el consentiment de la víctima, i no el que passa cada dia als tribunals italians, on és la víctima que pateix una segona victimització per part de les institucions a les quals ha recorregut", ha declarat la representant de l'associació, Elena Baragli, a un mitjà de comunicació local. L'associació també denuncia la formació del personal que conforma les forces de l'ordre, el poder judicial i els treballadors públics que mantenen contacte amb víctimes de violència masclista. "La formació, en aquests termes, encara és irregular. I es veu, de fet, per les sentències que continuen sortint cada pocs mesos", critica.

D'altra banda, la branca italiana d'Amnistia Internacional també va denunciar llançant una crida per "introduir el principi del consentiment a la legislació italiana". L'ONG denuncia que l'article 608-bis del Codi Penal italià que tipifica el delicte de violació no té en compte la qüestió del consentiment, però que segons la Convenció d'Istanbul, ratificada per Itàlia el 2013, la violació és "relacions sexuals sense consentiment". L'article 36, paràgraf 2, del Conveni especifica que el consentiment "s'ha de donar voluntàriament, com a manifestació lliure de la voluntat de la persona, i s'ha de valorar tenint en compte la situació i el context". Tanmateix, res fa esperar que el govern d'extrema dreta de Giorgia Meloni tingui la intenció d'avançar en aquesta legislació.

Un cas similar va fer ploure les crítiques a la justícia italiana el 2021, quan el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar Itàlia a pagar indemnització a una víctima d'una violació múltiple per la decisió del tribunal, també de Florència, d'absoldre els agressors.

stats