El grup petrolier francès que alimenta els avions de combat russos

TotalEnergies és l'única de les grans companyies energètiques occidentals que no ha marxat de Rússia

2 min
Una imatge de satèl·lit del teatre de Mariúpol, amb la paraula "criatures" escrita al paviment

ParísUna investigació del diari Le Monde revela que el grup petrolier francès TotalEnergies utilitza el condensat de gas natural que explota a Rússia per produir carburant per als avions de combat que bombardegen Ucraïna. Segons el rotatiu francès, informacions de l'ONG Global Witness han permès comprovar que TotalEnergies explota un jaciment de Sibèria on extreu condensat de gas, una barreja d'hidrocarburs líquids que, quan es transforma en querosè, serveix de carburant per als avions russos que participen en la guerra a Ucraïna. L'empresa que explota el jaciment, Terneftegaz, està en mans de TotalEnergies (49% de les accions) i Novatek (51%), una gasística russa participada també pel grup francès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La investigació ha permès traçar la cadena d'aprovisionament des del jaciment de Sibèria fins a dues bases aèries militars russes que acullen avions de combat utilitzats a Ucraïna gràcies a una base de dades financeres. Segons Amnistia Internacional, els avions d'aquestes dues bases són responsables de bombardejos que han tingut com a objectiu la població civil, com el del teatre de Mariúpol, que va provocar la mort de 600 persones.

El diari afirma que una de les dues bases aèries va començar a rebre lliuraments de querosè dos dies abans de l'inici de la guerra i que des d'aleshores s'han multiplicat els lliuraments.

Petroli "tacat de sang"

TotalEnergies és l'únic gran grup petrolier occidental que continua operant a Rússia. La resta –Shell, BP, ENI i Exxon, entre altres– van abandonar el país després de la invasió d'Ucraïna. La multinacional francesa s'espolsa qualsevol responsabilitat en l'explotació del jaciment de gas de Sibèria i justifica la continuïtat de les seves activitats a Rússia perquè exporta gas a Europa. Segons un portaveu de la companyia citat per Le Monde, TotalEnergies "no és operador del jaciment de Terneftegaz, que és gestionat per personal de Novatek".

El grup energètic francès, que va condemnar públicament la invasió d'Ucraïna amb una nota que no va traduir al rus, assegura que disposa d'un "pla de vigilància" per "identificar riscos i prevenir les violacions greus de drets humans".

"Des de fa mesos advertim les empreses que comprant el petroli tacat de sang de Putin financen la mort de civils ucraïnesos. TotalEnergies ha anat un pas més enllà alimentant els crims de guerra", ha declarat a Le Monde Oleg Ustenko, conseller econòmic del president d'Ucraïna.

stats