Europa
Internacional Europa 24/08/2022

Hongría condecora el líder de la ultradreta holandesa

Geert Wilders sempre havia qualificat d'"heroi" el primer ministre Viktor Orbán

Òscar Llena
2 min
Geert Wilders, diputat del parlament holandès

BarcelonaL'ultradretà Geert Wilders, líder i diputat del Partit per la Llibertat (PVV) dels Països Baixos, ha estat condecorat amb la Creu de l'Orde del Mèrit d'Hongria per "la seva lluita i oposició contra la immigració il·legal". Wilders se n'ha enorgullit en un tuit.

L'holandès ha destacat per les seves declaracions xenòfobes i discriminatòries, sobretot contra les comunitats musulmanes d'Europa. Sense anar més lluny, el 2020 va ser absolt d'un delicte de crim d'odi després que l'any 2014 prometés als seus seguidors que si guanyava les eleccions hi hauria "menys marroquins" als Països Baixos. Al judici del cas, però, va assegurar que es referia a aquells marroquins que tinguessin un historial criminal i el tribunal de la Haia finalment no el va sancionar.

Des de llavors, Wilders ha rebut crítiques i fins i tot amenaces de mort, l'última de les quals es va produir després de l'atac a l'escriptor Salman Rushdie, quan un compte anònim assegurava a les xarxes socials que ell era el seu proper objectiu. "Cada dia més i més musulmans amenacen de venir a Holanda i matar-me. Si no fos tan greu, ho ignoraria, però no puc. Hem d'estar més atents. Mai no m'aturaré, perquè la veritat sobre l'Islam i Mahoma s'ha de dir i la llibertat d'expressió no es pot veure compromesa", va respondre Wilders en un tuit.

La condecoració a Wilders, que ha arribat a qualificar d'heroi el primer ministre d'Hongria, el també ultranacionalista Víktor Orbán, ha coincidit amb les celebracions de la festa nacional hongaresa i s'ha fet a proposta del mateix cap de govern, amb qui manté una relació estreta des de fa anys.

El partit de Wilders forma part del grup Identitat i Democràcia del Parlament Europeu, on hi ha altres formacions d'ultradreta, com la Lliga Italiana de Matteo Salvini, el Reagrupament Nacional de la francesa Marine Le Pen o el grup Alternativa per a Alemanya (AFD). Fidesz, el partit d'Orban, va participar al juny en una reunió d'aquest grup. Des que el 2020 va abandonar el Partit Popular Europeu (PPE) abans de ser-ne expulsat per incomplir els seus valors, l'hongarès busca aliats a l'Eurocambra, també dins del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, on hi ha els eurodiputats espanyols de Vox.

stats