Europa

Macron adverteix de la fragilitat d'Europa: "És mortal i pot morir"

El president de França reclama més sobirania militar i no descarta un escut antimíssils europeu

3 min
El president francès, Emmanuel Macron, en un discurs a La Sorbonne.

ParísEl president francès, Emmanuel Macron, ha entrat directament en la campanya electoral de les europees aquest dijous fent el que millor sap fer: un discurs solemne i interminable –ha durat gairebé dues hores– amb un marcat accent europeista des de la Sorbona, el mateix lloc on el 2017 va pronunciar un altre discurs històric que el va propulsar en l'escena europea. Set anys després, el context geopolític, molt més convuls que aleshores, ha marcat la seva al·locució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les paraules de Macron han estat aquesta vegada més carregades de duresa i dramatisme, advertint de la fragilitat del projecte europeu: "La nostra Europa és mortal. Pot morir i això depèn únicament de les nostres actuacions". Segons el seu punt de vista, hi ha "un risc immens" que Europa es trobi "relegada" i "fragilitzada" en l'escena internacional en la pròxima dècada. "Les normes han canviat", ha afirmat. La solució, segons el president francès, és actuar ara.

Davant l'amenaça russa, creu que és el moment de posar en marxa la seva anhelada sobirania militar i autonomia estratègica, que converteixi la UE en "potència" i "asseguri la seva seguretat". Macron reclama una iniciativa comuna de defensa que podria incloure un escut antimíssils europeu. "Europa ha de saber defensar els seus interessos amb els seus aliats sempre que estiguin disposats a fer-ho i, si cal, també sola. ¿Necessitem un escut antimíssils? Pot ser", ha afirmat.

En una Europa que es rearma des de l'inici de la guerra a Ucraïna, el cap de l'estat francès ha tornat a posar sobre la taula una idea que Berlín ha rebutjat reiteradament: la possibilitat d'impulsar un préstec comunitari perquè els estats membres puguin comprar més material militar. També ha defensat la necessitat d'impulsar "una capacitat europea de ciberseguretat i ciberdefensa".

L'extrema dreta, líder a les enquestes

Emmanuel Macron ha llançat aquesta advertència en plena precampanya de les eleccions europees. A França, les enquestes preveuen una victòria clara de l'extrema dreta de Marine Le Pen. Amb Jordan Bardella com a número 1 de la llista, el Reagrupament Nacional s'emportarà prop del 30% dels vots, segons els sondejos d'intenció de vot. La de la majoria presidencial de Macron, que té com a cap de llista Valérie Hayer, menys coneguda pel públic que Bardella, és segona a les enquestes amb menys d'un 20% dels vots.

L'inquilí de l'Elisi ha volgut amb el seu discurs donar una empenta electoral a Hayer quan queden menys de dos mesos per als comicis. Els partits de l'oposició s'han queixat que el president aprofiti el càrrec per fer campanya electoral. El líder del partit conservador Els Republicans, Éric Ciotti, ha demanat que les dues hores de discurs es descomptin del temps de campanya electoral als mitjans de Renaixement, el partit de Macron i Hayer.

"No es pot considerar com l'acció internacional del cap de l'estat perquè és una operació de propaganda electoral en suport d'una llista", ha afirmat Ciotti. L'Elisi, en canvi, assegura que el discurs d'aquest dijous a la Sorbona no era cap acte de campanya i que l'objectiu del president és influir en l'agenda de la pròxima Comissió Europea.

Missatge a Washington i Pequín

En tot cas, Macron ha posat l'accent en els temes preferits per a l'extrema dreta i els partits conservadors, com ara la immigració. La UE "ha de retrobar totalment el control de les seves fronteres i assumir-lo", ha defensat. També ha fet una crida a revisar la política comercial del bloc europeu, molt contestada a França pels agricultors i ramaders, que a principis d'any van bloquejar les autopistes en protesta pels acords comercials i la suposada competència deslleial d'altres països. Segons Macron, la Xina i els Estats Units "ja no respecten les normes de comerç que es van acordar fa quinze anys".

Per fer front a l'extrema dreta i als moviments polítics euroescèptics que ataquen "la democràcia liberal", Macron ha defensat "l'humanisme" i ha fet una crida a fer més dures les condicions d'accés a les ajudes europees als socis que no respectin l'estat de dret, com Hongria. També ha demanat a Brussel·les que se simplifiquin les normes de la UE per augmentar la productivitat. "Regulem massa, invertim poc, som massa oberts i no defensem els nostres interessos", ha resumit.

stats