Macron insisteix en la possibilitat d'enviar tropes a Ucraïna: "No hem de deixar que Rússia guanyi la guerra"

El president de França adverteix que la seguretat d'Europa està en joc i que cal prendre totes les mesures

3 min
El president de França, Emmanuel Macron, aquest divendres a París.

ParísTot i les crítiques rebudes en la cimera sobre Ucraïna que es va celebrar a l'Elisi a finals de febrer, el president de França, Emmanuel Macron, ha tornat a dir aquest dijous que no s'ha d'excloure que els països europeus enviïn tropes a Ucraïna. "Actualment no estem en aquest punt, però per ara no excloem aquesta opció", ha assegurat el president de la República en una entrevista en directe a les televisions France 2 i TF1. "Estem disposats a posar sobre la taula els mitjans necessaris per aconseguir el nostre objectiu, que és que Rússia no guanyi", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb la idea d’enviar tropes europees sobre el terreny, Macron trencava un dels grans tabús de la guerra a Ucraïna. Fins ara, els països aliats han ajudat Kíiv amb finançament i tot tipus de material militar, però enviar soldats a Ucraïna era –i continua sent– una de les grans línies vermelles. De fet, les paraules del president de França al febrer ja no van ser ben rebudes ni a les capitals europees ni a l'altra banda de l'Atlàntic. Països com Alemanya, Polònia i els Estats Units van tancar el debat assegurant que no existeix cap pla per enviar tropes a Ucraïna. Berlín fins i tot es resisteix a l'enviament a Kíiv de míssils de llarga distància.

Però l'inquilí de l'Elisi ha deixat clar aquest dijous que haver llançat la idea en aquella cimera no va ser una relliscada. "Assumeixo haver posat sobre la taula aquesta possibilitat. Hem posat massa límits al nostre vocabulari", ha afirmat. I ha advertit que tot i que Europa "no està en guerra" contra Rússia, "no hem de deixar que guanyi la guerra". En cas contrari, ha advertit contundentment Emmanuel Macron, "s'acabarà la seguretat a Europa".

Seguretat a Europa

Segons el president, "si Rússia guanyés la guerra, la vida dels francesos canviaria": "No hi hauria seguretat a Europa. Qui pot pensar que Putin s'aturaria aquí?" En qualsevol cas, el cap de l'estat francès ha puntualitzat que enviar tropes a Ucraïna no voldria dir en cap cas que Europa ataqui Rússia. "Mai portarem a terme una ofensiva, mai prendrem la iniciativa", ha afirmat.

En l'entrevista, el president de la República ha assegurat que el règim de Vladímir Putin s'està "endurint profundament" i ha llançat un desig adreçat als aliats: que aquest 2024 sigui l'any d'una "empenta" en el compromís amb Ucraïna. "Si decidim ser febles contra algú que no té límits, estem decidint la derrota", ha assegurat. I encara ha afegit: "La pau no és la capitulació d'Ucraïna".

París fins i tot estaria disposada a demanar un crèdit per incrementar la seva ajuda a Ucraïna, segons ha revelat el president.

Sense límits

El govern francès va aconseguir dimarts que l'Assemblea Nacional votés a favor de l'acord de seguretat entre París i Kíiv tot i l'abstenció de l'extrema dreta de Marine Le Pen i el vot en contra de l'esquerra radical i dels comunistes. El primer ministre, Gabriel Attal, ja va advertir aleshores, en la mateixa línia que Macron, que davant Rússia no es pot excloure res. "No posem límits davant Rússia perquè ella no estableix cap límit", va demanar Attal. Aquest dijous al vespre, el president francès ha insistit en la necessitat de no deixar guanyar Putin: "Si Rússia guanya aquesta guerra, la credibilitat d'Europa quedaria reduïda a zero".

Macron té previst viatjar a Kíiv "en les pròximes setmanes" per entrevistar-se amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i aquest divendres es desplaçarà a Berlín per celebrar una cimera amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, també per abordar la guerra a Ucraïna.

stats