Regne Unit

El triomf laborista a les municipals britàniques inicia el compte enrere per a Rishi Sunak

La victòria a Londres, Liverpool, Manchester i les West Midlands albira un anhelat canvi de cicle electoral

3 min
Sadiq Khan, alcalde electe de Londres, i la seva dona, Saadiya Ahmed.

LondresLes veus dels alcaldes electes d'algunes de les ciutats i regions més importants del Regne Unit –Londres, Liverpool, Manchester i Birmingham-West Midlands, entre d'altres– s'han unit aquest dissabte a la del líder del Partit Laborista britànic, Keir Starmer, per exigir al primer ministre, Rishi Sunak, la convocatòria immediata d'eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'un recompte tortuós i agònic, que s'ha allargat gairebé 47 hores fins a conèixer els resultats definitius de les municipals, que es van celebrar dijous a Anglaterra, el laborisme ha aconseguit reblar el penúltim clau de la tomba política de Sunak i iniciar el compte enrere del desallotjament dels conservadors de Downing Street després de 14 anys. Tot i el clam de l'oposició, el premier ha avançat repetidament que els comicis a la Cambra dels Comuns tindrien lloc a la segona meitat de l'any.

Si ja amb les dades provisionals que es van anar coneixent divendres –de consells municipals, no pas de les alcaldies– l'escenari per als conservadors era decebedor i posava en dubte les esperances de reelecció del primer ministre, un cop s'ha confirmat un històric tercer mandat per a l'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, però, sobretot, la molt ajustada victòria també laborista a l'alcaldia de les West Midlands, per poc més de mil vots, s'anuncia un futur enfonsament tory a les generals.

La derrota dels conservadors en aquesta regió canvia totalment el relat de les municipals i posa de nou contra les cordes Sunak. El premier confiava en la victòria a Birmingham i la regió metropolitana, a la qual afegiria també la de Tees Valley –nord-est d'Anglaterra–, per frenar les crítiques a la seva gestió. Ara, però, ha quedat totalment a la intempèrie, si bé no sembla probable un cop contra el seu lideratge.

Pèrdues generalitzades

A més d'un altre escó als Comuns, el de Blackpool South –nord-oest d'Anglaterra–, on hi va haver també una elecció parcial que es va saldar amb el triomf laborista, els conservadors han perdut gairebé la meitat dels poc més de mil regidors que defensaven en els 107 consells municipals on hi havia eleccions, un terç dels d'Anglaterra. De fet, només han aconseguit retenir el control de sis dels setze amb què van partir dijous.

I tot i la magnitud de la derrota tory, encara més pronunciada pel resultat de les West Midlands, Sunak assegurava aquest dissabte en un article al conservador The Daily Telegraph que tot està encara per disputar-se. El premier no esmenta la data de les eleccions, però sí que afirma que "ja sigui en l'economia, la immigració, el benestar o la defensa del regne", els conservadors tenen "un pla que funciona, i el dels laboristes no es veu per enlloc". Una posició comprensible, però molt més que discutible, segons el que han expressat els ciutadans a les urnes en l'últim assaig general abans de la batalla per les claus de Downing Street.

A hores d'ara, els estrategs conservadors del número 10 deu estar fent càlculs sobre quin és el millor moment per tornar a cridar els ciutadans a les urnes. Si es fa cas de la resposta de Sunak, la majoria dels especialistes aposten pel 14 o el 21 de novembre. Un càlcul que té la vista posada, bàsicament, en el fet que, a les portes de l'hivern, la política de deportacions de migrants a Ruanda s'haurà finalment enlairat i les llistes d'espera del sistema de salut pública encara no s'hauran agreujat per les crisis de la grip. Amb un sòlid avantatge dels laboristes d'entre 20 i 22 punts a les enquestes, i el terratrèmol de les municipals, ja només Keir Starmer pot deixar escapar una victòria que tothom, fins i tot el mateix Sunak, dona per segura.

stats