Regne Unit

Rishi Sunak posa a prova la seva continuïtat en les eleccions municipals d'Anglaterra

Els comicis, que tenen lloc aquest dijous, es llegiran com una projecció de les imminents eleccions generals, probablement després de l'estiu

5 min
Rishi Sunak, ‘premier’ britànic, sortint de Downing Street dimecres passat.

LondresA les 07.00 h, hora local del Regne Unit, s'han obert aquest dijous els col·legis electorals a Anglaterra, on tenen lloc les eleccions municipals a 107 dels 317 ajuntaments del país: en joc hi ha més de 2.600 regidories. A més, s'escullen també 11 alcaldies, entre les més destacades la de Londres, inclosa l'assemblea de govern de la ciutat. Sadiq Khan aspira a renovar el càrrec, que en el seu cas seria per a un històric tercer mandat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, votants d'Anglaterra i també d'algunes regions del País de Gal·les escolliran 37 comissaris de policia. I com a cirereta del pastís, se celebra igualment una elecció parcial al Parlament de Westminster pel districte de Blackpool South –a la costa del nord-est, a 75 quilòmetres de Manchester–, arran de la renúncia del diputat conservador Scott Benton, després que es descobrissin un seguit d'irregularitats en les seves declaracions d'ingressos.

Encara que no hi hagi eleccions ni a Escòcia ni a Irlanda del Nord, i que a Anglaterra només impliquin un terç dels consells municipals existents, la jornada va molt més enllà d'una lectura en clau local, a partir del moment en què la matinada de divendres i fins ben entrat el dissabte es coneguin els resultats.

A la tornada de vacances d'estiu

Aquest 2 de maig és el darrer gran test a les urnes per al govern conservador, i especialment per al primer ministre, Rishi Sunak, abans de les eleccions generals que, en principi, tot apunta que tindran lloc després de l'estiu. Sunak, el cinquè primer ministre tory des que el partit va tornar a Downing Street el 2010, intentarà el miracle de revalidar la darrera gran majoria que va aconseguir Boris Johnson el 2019.

Les enquestes, però, li donen molt poques opcions de victòria, per no dir cap. La distància amb l'oposició laborista és de 22 punts.

Les municipals, a més, arriben cinc dies després que, en un nou cop per al premier, el diputat conservador i exsecretari d'estat de Sanitat, el metge Dan Poulter, que treballa en un centre mèdic de l'NHS, desertés de la militància tory per integrar-se a la bancada labour. En el moment de signar el seu nou compromís polític dissabte passat, va argumentar que ho feia perquè no podia seguir mirant als ulls els seus companys de feina a l'hospital per la manera en què el govern ha tractat el sistema de salut públic del país, una de les tres prioritats dels britànics, juntament amb l'economia i la immigració.

Amb aquest paisatge de fons, "la moral conservadora està sota mínims", apunta el politòleg Ben Williams, de la Universitat d'Edge Hill, al nord d'Anglaterra. En conseqüència, "més que esperar uns bons resultats, Sunak necessita saber gestionar les expectatives", segueix. Unes expectatives molt dolentes.

El primer ministre tindrà un problema molt gros si la magnitud de la tragèdia supera les previsions més derrotistes. "Qualsevol resultat per sota del 26% de vots serà fatal per a Sunak", diu a l'ARA el també politòleg Tony Travers, en aquest cas de la London School of Economics (LSE).

El professor Williams estima, a més, que Sunak "pot esperar un percentatge de vots poc per sobre del 20%". I el precedent històric del 1997 fa pensar que no superar el 25 situaria els tories en el mateix escenari del 1997, quan el govern de John Major va baixar per sota d'aquesta xifra a les municipals dos anys abans, i va acabar amb un enfonsament sense precedents. Els conservadors van perdre 178 escons, mentre que els laboristes en van guanyar 146, de manera que la diferència entre uns i altres es va situar en 254 diputats per al partit que aleshores comandaven Tony Blair i Gordon Brown.

Per tant, una de les grans incògnites de la jornada és, sobretot, saber si Sunak aguantarà prou perquè el partit no tingui la suïcida temptació del regicidi, en un desesperat i quasi impossible intent de capgirar la fortuna electoral.

Avançament electoral?

Els conservadors defensen en aquestes municipals 965 càrrecs de regidor. Perdre'n més de 500 suposaria un daltabaix sense pal·liatius. Si es produís, "els crítics més durs de Sunak argumentarien que el seu missatge no arriba als electors i que un altre líder tindria més possibilitats d'evitar una derrota a les eleccions generals", sosté Willians. Però sembla poc més que wishful thinking creure que un altre canvi de líder, que seria el cinquè des que David Cameron va perdre el referèndum del Brexit fa gairebé vuit anys, alteraria cap tendència.

En qualsevol cas, un intent de cop contra el líder es respondria des de Downing Street amb la convocatòria d'eleccions avançades per evitar encara més divisions i humiliacions. Per tant, molt probablement, per desastrós que sigui el resultat, difícilment res no es mourà. Amb tot, el cert és que l'índex de popularitat de Sunak és molt baix i que el 66% de l'opinió pública desaprova la seva gestió.

Sadiq Khan, a la dreta de la imatge, saludant uns veïns de Londres després de la seva primera victòria electoral, el 2016.

Per als laboristes, que en les darreres eleccions municipals del 2021 van aconseguir el 30% dels vots, el repte és superar el 40 que li donen de manera constant les enquestes per a les generals. Uns bons resultats a les regions angleses del nord, on es concentren els districtes de l'anomenat mur vermell, que el 2019 Boris Johnson va arrabassar a Jeremy Corbyn, i als barris del sud de Londres, confirmaria algunes de les projeccions en escons a Westminster que els dona, en el pitjor dels casos, no menys de 374, quasi 50 per sobre de la majoria absoluta, i en el millor, més de 400.

El partit que lidera Keir Starmer espera també conservar l'alcaldia de Sadiq Khan a Londres, per bé que un tràgic succés que va tenir lloc dimarts –un home va matar un adolescent de 14 anys amb un espasa de grans dimensions en un atac aleatori al nord-est de Londres, no relacionat amb cap delicte de terrorisme– provocaria que els deu punts que els sondejos donen d'avantatge als laboristes es reduïssin. Una possibilitat que el canvi de sistema electoral en relació amb la darrera convocatòria podria també afavorir, si bé cap analista no aposta pel triomf de la candidata tory, Susan Hall.

El sospitós de l'esmentat atac, de 36 anys, va ferir dos policies i dues persones més abans de ser detingut. Un enquesta de YouGov feta abans, entre el 9 i el 17 d'abril, indicava que el segon tema que més preocupa els londinencs és la seguretat, després de l'augment del cost de la vida. Quan es va conèixer la gravetat dels fets, l'oposició conservadora va atacar de seguida l'alcalde Khan pel suposat esclat de delictes amb arma blanca. I si bé és veritat que el 2023 van augmentar un 20% en relació amb el 2022 (14.577 incidents contra 12.119), la dada no arriba al pic, de l'any 2020, que van ser 14.680.

stats