Internacional Europa 04/06/2022

Macron: "No hem d'humiliar Rússia"

Ucraïna resisteix a Lugansk i intenta salvar Severodonetsk, el seu últim gran bastió a la regió

ARA
3 min
El president francès, Emmanuel Macron.

BarcelonaEl president francès, Emmanuel Macron, ha defensat aquest dissabte que Occident ha d'evitar humiliar Rússia per poder avançar per la via del diàleg un cop s'acabi la guerra a Ucraïna. "No hem d'humiliar Rússia, de manera que quan s'acabin els combats puguem construir una rampa de sortida per mitjans diplomàtics", ha dit en una entrevista a diversos mitjans locals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Macron ha insistit en el paper de França com a "potència mediadora" en aquest conflicte, i ha remarcat que ha "perdut el compte" de les vegades que ha parlat amb el president rus, Vladímir Putin, des del desembre de l'any passat. Macron considera que el mandatari rus ha comès "un error històric i fonamental per al seu poble, per a ell i per a la història", però ha subratllat que "Rússia encara és un gran poble".

El president francès és un dels pocs líders internacionals que intenta mantenir un diàleg amb Putin des que va començar la invasió d'Ucraïna. Malgrat que França ha donat suport financer i militar a Kíiv, Macron –que ocupa també la presidència rotatòria de la Unió Europea fins al 30 de juny– encara no ha viatjat a Ucraïna, cosa que sí que han fet molts altres mandataris europeus. "No excloc res", va dir divendres, quan li van preguntar si hi aniria.

El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha reaccionat a les paraules de Macron afirmant que, amb aquestes declaracions, és França qui s'humilia. "Les crides a evitar la humiliació de Rússia només poden humiliar França i qualsevol altre país que ho demani. Perquè és Rússia que s'humilia ella mateixa", ha dit al seu compte oficial de Twitter.

Ucraïna resisteix a Lugansk

Sobre el camp de batalla, Ucraïna ha assegurat aquest dissabte que ha recuperat una part de Severodonetsk, l'últim gran bastió ucraïnès a la regió de Lugansk i on l'exèrcit rus centra els esforços des de principis de setmana. "La lluita continua pel control total de la ciutat de Severodonetsk", ha manifestat l'estat major general d'Ucraïna en el seu informe diari. Per la seva banda, el governador de Lugansk, Serhí Gaidai, ha afirmat que l'exèrcit ucraïnès ha recuperat un 20% de la ciutat, després d'haver perdut aproximadament el 70% del territori durant els últims dies. Segons Gaidai, encara queden entre 10.000 i 12.000 civils a Severodonetsk, dels quals uns 800 s'han refugiat en una gran planta química, i ha alertat que és impossible entregar aliments i medicines a les persones que continuen a la ciutat.

Tot i això, les informacions sobre la batalla de Severodonetsk són contradictòries, ja que Moscou afirma que les forces ucraïneses s'estan retirant d'aquesta ciutat i reculen cap a la veïna Lissitxansk, després d'haver patit "pèrdues crítiques" de fins al 90% en algunes unitats.

Soldats d'una unitat de voluntaris estrangers que lluita amb l'exèrcit ucraïnès a Severodonetsk, a l'est d'Ucraïna.

L'altre punt calent és a Sloviansk, a la regió de Donetsk, un punt estratègic perquè l'exèrcit invasor pugui avançar cap a Kramatorsk, clau per al control del Donbass. "Els russos hi despleguen ara el màxim nombre de forces. Més de 20 grups tàctics de batalló, cadascun amb entre 600 i 800 soldats, estan concentrats en aquesta direcció", ha detallat Vadim Denisenko, assessor del ministeri de l'Interior ucraïnès. Segons l'alcalde de Sloviansk, Vadim Liakh, encara queden 25.000 civils a la ciutat, que abans de la guerra tenia més de 108.000 habitants.

stats