Péter Magyar, el polític amb aura d’estrella del rock que desafia Orbán

Un dissident de Fidesz s'ha convertit en l'esperança dels hongaresos farts del primer ministre i acapara més d'un 25% d'intenció de vot per a les eleccions europees

6 min
Péter Magyar, un nou opositor hongarès que planta cara a Viktor Orbán.

Enviada especial a Szeged (Hongria)Una hora abans que comenci el míting de Péter Magyar a Szeged ja hi ha una cinquantena de persones que s'esperen a la gran plaça de la catedral d'aquesta ciutat del sud d'Hongria per reservar-se les primeres files. Al peu de l'escalinata hi ha l'escenari per a la figura fulgurant de la política hongaresa: una simple furgoneta pickup amb un micròfon al remolc i dues banderes hongareses a la cabina, pintada també amb els colors nacionals. Tot plegat dona la imatge d'una cosa casolana. Més tard, però, es percep que l'estratègia de Magyar, que en poques setmanes s'ha erigit en la gran esperança dels hongaresos farts de Viktor Orbán, no és pas d'estar per casa, sinó que està tot ben pensat i cuidat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per amenitzar l'espera sonen cançons hongareses molt populars –es dedueix del fet que molts dels assistents les cantussegen; més tard les corejaran brandant banderes i ciris–. L'única cançó que no és en hongarès és The final countdown, de Europe, que se sent en el moment que Péter Magyar fa acte de presència a la plaça, amb el seu uniforme habitual: camisa i pantalons ajustats i vambes blanques. L'home del moment encara triga uns quants minuts a poder pujar a l'escenari, perquè ha de travessar una munió de gent que li demana fotos constantment. Magyar transmet una aura d'estrella del rock o fins i tot de figura messiànica.

"És la nova esperança", diu el Zoli, un home de 50 anys que porta una gran bandera hongaresa. A la plaça hi ha gent de totes les edats. El que tenen en comú és que estan farts del primer ministre i de Fidesz, que controlen el país des de fa 14 anys. "Som aquí per donar-li suport i perquè volem que el govern actual vegi que som molts", diu el Marcell, que té 21 anys i que és a la plaça principal de Szeged amb tota la família. "A molta gent li agrada perquè va sortir del govern de Fidesz", afegeix.

Míting de l'opositor hongarès Péter Magyar a Szeged, al sud d'Hongria, el 20 de maig.

Un dissident amb informació privilegiada

Péter Magyar feia dues dècades que militava a Fidesz, el partit d'Orbán, i havia sigut funcionari d'alt rang en diverses empreses públiques, però era un desconegut. Va irrompre de manera fulgurant en l'escena política al febrer, arran d'un escàndol per l'indult que va concedir la presidenta del país, Katalin Novák, a un directiu d'un centre de protecció infantil condemnat com a còmplice en un cas d'abusos sexuals a menors. Novák va dimitir i també la ministra de Justícia, Judit Varga, que és l'exdona de Péter Magyar i que també era la cap de llista de Fidesz a les eleccions europees.

Hores després, Magyar va iniciar una campanya contra Orbán a través de les xarxes socials, denunciant sobretot la corrupció sistemàtica als més alts nivells del govern, traient profit d'informació privilegiada d'anys a prop dels cercles de poder. En una entrevista al canal independent de YouTube Partizán, que el va catapultar, va justificar que havia fet aquest pas en el moment que la seva exdona havia dimitit.

"Jo no volia convertir-me en polític, només volia denunciar el que passa. Però l'impuls de la gent ha tingut una gran influència sobre mi. Al principi eren només uns quants centenars, però després milers de persones em van demanar que creés un partit i que d'alguna manera desafiés el govern", relata Magyar en una entrevista a l'ARA.

Péter Magyar, la nova esperança per als hongaresos farts de Viktor Orbán

Des d'aquell moment, la popularitat de Magyar no ha parat de pujar com l'escuma, i ho ha aprofitat per fundar un nou partit, Tisza. Quan només faltaven dos mesos per a les eleccions al Parlament Europeu, la comissió electoral hongaresa va registrar la formació per concórrer tant a les europees com a les municipals, que a Hongria se celebren el mateix dia. Segons els sondejos, en aquest poc temps el partit de Magyar ha llaurat una intenció de vot d'entre un 25% i un 30% i podria obtenir sis diputats dels 21 que aporta el país centreeuropeu a l'Eurocambra, amb la intenció d'unir-se al Partit Popular Europeu. Fidesz, que ara forma part del grup de no adscrits, podria passar dels 12 eurodiputats actuals a 10, que voldria incorporar als Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) de Giorgia Meloni i Vox.

"El nostre partit té un mes de vida. Si obtenim un o dos eurodiputats ja serà una gran sorpresa i un gran èxit", diu Magyar, que defensa un discurs europeista i atlantista. Destaca l'alt suport que li atorguen les enquestes, però alerta que a Hongria "no hi ha una democràcia normal, sinó un règim híbrid". "[Fidesz] té l'aparell de propaganda i es gasta una quantitat enorme de diners en propaganda", diu, i afegeix que encara queden uns quants dies fins a les eleccions "i ningú sap què pot passar". "Estan espantats, i si un gos està espantat et pot mossegar i fer-te mal", diu.

El politòleg Péter Krekó, director del think tank Political Capital, afirma que l'onada de popularitat de Magyar "no té precedents", almenys des del començament del segon període d'Orbán al poder, el 2010. "I ell és molt millor a l'hora de mobilitzar la gent, és com un imant", diu, alhora que destaca que ho fa sense gastar-se ni un fòrint en publicitat política. Això no vol dir que Magyar no surti als cartells electorals que es veuen a les ciutats i carreteres hongareses: surt als grans pòsters que Fidesz o altres organitzacions pròximes han fet per assenyalar els presumptes enemics d'Hongria, juntament amb George Soros i els líders de l'oposició d'esquerres.

Un cartell electoral a Budapest que diu "Stop guerra: el 9 de juny, només Fidesz", amb la cara de Péter Magyar, George Soros i dos opositors d'esquerres.

Batalla de populistes

"Ha sacsejat la política hongaresa, i sembla que pot atraure abstencionistes i nous votants", afegeix el politòleg, que creu que també pot atraure part de l'electorat de Fidesz. "Orbán aplica la retòrica de Trump, per exemple, quan diu que hem de fugir de l'establishment corrupte de Brussel·les, i Péter Magyar fa servir aquesta retòrica contra Orbán. Així que, finalment, hi ha un populista que pot desafiar Orbán al seu camp", resumeix.

Magyar, que Krekó col·loca al centredreta de l'espectre polític hongarès, explota alguns dels aspectes principals de la retòrica d'Orbán, com el nacionalisme. El seu cognom li juga a favor: magyar en hongarès vol dir, precisament, hongarès. El míting de Szeged l'obre recitant un discurs de Kossuth Lajos, el líder de la revolució del 1848 a Hongria contra el domini austríac. "El poble de Szeged, l'orgull de la meva nació, el pilar del meu pobre país traït! M'inclino a tu amb profund respecte", recita Magyar davant dels milers de persones que s'han congregat a la plaça de la catedral.

Míting de Péter Magyar a Szeged el 20 de maig.
L'opositor hongarès Péter Magyar en un acte a Debrecen, a l'est d'Hongria, el 5 de maig.

Krekó remarca la gran quantitat de gent a l'acte de Szeged, tot i que apunta que és tradicionalment un feu de l'oposició. El gran èxit per a Magyar van ser les 10.000 persones que es van aplegar a principis de maig a Debrecen, "probablement la ciutat més pro Fidesz que et pots imaginar", diu l'analista.

"Tothom a Hongria està sorprès, no havia passat una cosa igual després del canvi de règim [socialista]", afirma Magyar. "La gent està farta de la corrupció, de les mentides, de la propaganda", afegeix. I lamenta que els hongaresos no s'han beneficiat de l'entrada a la UE com els seus veïns: "Vam entrar el 2004 i érem el candidat líder, juntament amb Txèquia, i ara som un dels més pobres i el més corrupte".

Entre els assistents al míting a Szeged, alguns es mostren una mica escèptics pel fet que Magyar fos fins fa no res un membre destacat de Fidesz. "La meva credibilitat la decidirà la gent", diu l'opositor. Apunta a les eleccions europees com la primera gran fita. Ell encapçala la llista de Tisza a l'Eurocambra, però no pretén acceptar l'acta de diputat, sinó que continuarà conreant el suport a Hongria. El gran objectiu són les eleccions generals del 2026.

stats