Internacional Europa 07/07/2022

Qui són els possibles candidats a succeir Boris Johnson?

La ministra d'Exteriors i els dos ministres dimissionaris, entre els possibles relleus

ARA
4 min
Larry, el gat de Downing Street, s'asseu a la vorera davant del número 10 de Downing Street el 5 de juliol de 2022 a Londres, Anglaterra

BarcelonaDilluns que ve els diputats de segona fila del Partit Conservador posaran fil a l’agulla de la cursa per rellevar Boris Johnson com a líder del partit. Qui el substitueixi al capdavant dels tories serà l'escollit també per liderar el Regne Unit fins a les pròximes eleccions. Qui són els principals candidats?

Liz Truss

Liz Truss, ministra d'Exteriors del Regne Unit.

La ministra d'Exteriors, Liz Truss, designada per Boris Johnson l'any passat, és una figura emergent del Partit Conservador britànic per la seva defensa de les sancions contra oligarques russos establerts al Regne Unit en resposta a la invasió russa d'Ucraïna. Cal veure, però, quin preu li costarà haver defensat Johnson després de la dimissió dels primers membres del govern, dimarts.

Nadhim Zahawi

Nadhim Zahawi, ministre d'Economia del Regne Unit.

L'home elegit per Johnson com a ministre d'Economia per substituir Rishi Sunak quan va abandonar el càrrec i va desencadenar l'onada de dimissions es va sumar en només 24 hores al cor de veus que li exigien que marxés. Nadhim Zahawi ha escalat posicions al partit tory durant l'última dècada i, tot i haver fet costat a Johnson, ha demostrat ara que la seva prioritat és el servei públic. Nascut a l'Iraq el 1967, va emigrar amb els seus pares al Regne Unit després de l'arribada al poder de Saddam Hussein i sempre ha dit que se sent en deute amb el país. 

Jeremy Hunt

L'exministre d'Exteriors i de Sanitat del Regne Unit Jeremy Hunt

L'exministre d'Exteriors Jeremy Hunt va desafiar Johnson en l'última elecció del lideratge conservador el 2019 i, tot i que va perdre, va mantenir un fort pes dins el partit. Exministre de Sanitat, presideix el Comitè de Salut i Serveis Socials i ha sigut molt crític amb la gestió del govern de la pandèmia. Al referèndum del 2016 es va posicionar contra el Brexit, però després ha fet costat al trencament. 

Rishi Sunak

L'exministre d'Economia del Regne Unit Rishi Sunak.

L'exministre d'Economia que va desencadenar la crisi amb la seva dimissió dimarts és vist des de fa temps com un líder potencial dels tories, i ara podria capitalitzar la seva iniciativa. Haurà de superar algunes taques a l'expedient, com l'escàndol d'evasió d'impostos de la seva dona i el fet que va mantenir la carta verda per poder treballar als Estats Units durant mesos després d'haver assumit el càrrec. També ha estat multat per haver participat en les polèmiques festes a Downing Street que vulneraven les regles del confinament, però alhora les subvencions a individus i empreses durant la pandèmia li han donat popularitat dins i fora del partit. 

Sajid Javid

El ministre de Sanitat del Regne Unit, Sajid Javid.

Un altre dels noms que destaquen és Sajid Javid, ministre de Sanitat, que ha passat per gairebé tots els ministeris del govern britànic. Fill d'un migrant pakistanès, el 2020 va dimitir com a ministre de Finances després que Johnson intentés imposar-li el seu equip d'assessors. També va ser, juntament amb Sunak, el primer a tenir el coratge d'abandonar el vaixell del govern després de l'últim escàndol per les mentides del premier.

I qui lidera l'oposició tory?

L’ex primer ministre John Major, encapçala l'oposició a una transició llarga. Major, que mai va ser un entusiasta de Boris Johnson, ho ha deixat ben clar aquest dijous al migdia: el premier ha de marxar de manera quasi immediata “pel bé del país”. En una carta adreçada al president del Comitè 1922, que aplega els diputats de segona fila, li deia: “La proposta de mantenir-se en el càrrec fins a tres mesos, quan ha perdut el suport dels seus ministres i del seu grup, és imprudent i pot ser insostenible”, ja que “no té la confiança de la Cambra dels Comuns”. Per tant, “no ha d’estar més temps del necessari per fer una transició fluida”.

L'ex primer ministre britànic i actual cap de l'oposició, John Major.

Encara que Johnson ja ha indicat en la seva compareixença que això és el que pretén, la música que surt de les files conservadores no sembla la més complaent per als seus interessos. Però el temps que Johnson aguanti com a primer ministre dependrà del timing que estableixi l’esmentat Comitè 1922 per a la cursa per al nou lideratge. El 2016 no va ser gaire llarg perquè Theresa May va ser escollida per aclamació. En tres setmanes es va resoldre tot. Però el 2019, entre que May va anunciar que dimitia, el 24 de maig, i que Johnson va guanyar l’elecció interna, van passar dos mesos. Un període semblant situa, a la pràctica, que la decisió de la militància es coneixeria, en el millor dels casos, a mitjans de setembre, a temps perquè el nou o la nova premier faci una entrada triomfal al congrés anual dels tories, que tindrà lloc a primers d’octubre a Birmingham.

stats