Drets civils
Internacional Europa 08/09/2022

La UE exigeix a Polònia que no apliqui la llei que permet acomiadar per l'orientació sexual

L'advocada general dictamina sobre el cas d'un home que es va quedar sense feina després de penjar un vídeo amb el seu marit

2 min
Edifici del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg

Brussel·lesLa Unió Europea torna a tocar el crostó a Polònia en matèria de drets civils. Aquest dijous l'advocat general de la UE, Tamara Ćapeta, ha assenyalat que la llei polonesa que permet a un empresari negar-se a contractar un treballador per motius d'orientació sexual és contrària al dret comunitari i ha emplaçat el tribunal de Varsòvia a no aplicar en un cas en concret la legislació del seu país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest cas es remunta al desembre del 2017, quan un treballador que feia d'editor en una cadena de televisió pública de Polònia va publicar un vídeo nadalenc a YouTube en què sortia amb el seu marit. La intenció del videoclip era, precisament, contribuir a la normalització de l'homosexualitat, però al cap de poc de ser publicat, l'empresa el va informar que posaven punt final al seu contracte i que ja no li oferirien cap més feina després d'estar set anys treballant-hi.

La víctima, al considerar que la cadena de televisió havia pres aquesta decisió per motius homòfobs, va presentar una demanda d'indemnització al tribunal del districte de la ciutat de Varsòvia, que va preguntar a la UE si la llei polonesa que sí que ho permet es contradiu amb el marc legislatiu europeu. I ara l'advocada general ha respost que la justícia polonesa no pot dirimir aquest cas aplicant la normativa de Polònia i argumenta que la "llibertat d'escollir del contractant pot legítimament restringir-se amb la finalitat de protegir altres valors rellevants d'una societat democràtica, com és la igualtat en el tracte en matèria laboral", independentment de la seva orientació sexual.

Les conclusions de l'advocada general no són vinculants, sinó que són recomanacions jurídiques que proposa al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que a partir d'avui ja pot començar a estudiar el cas. Ara bé, la majoria de vegades les deliberacions dels dos organismes coincideixen.

stats