Internacional 16/01/2019

Almenys 14 morts i 700 evacuats en l'atac a un hotel de Nairobi

La policia "ha eliminat" els atacants i el grup terrorista somali Al-Shabaab ha reivindicat l'acció

Ara
3 min
Explosions i trets en l'atac d'Al-Shabaab a un hotel a Nairobi

BarcelonaAlmenys 14 persones han mort i fins a 700 persones van haver de ser evacuades de l'hotel de luxe, el Dusit, de Nairobi, la capital de Kènia, arran d'un atac dut a terme per homes armats. El president del país, Uhuru Kenyatta, va assegurar en un comunicat televisat que l'operació per reduir els terroristes s'havia acabat. "Tots els terroristes s'han eliminat", va precisar Kenyatta, que no va concretar quantes persones havien participat en l'atac reivindicat per Al-Shabaab, el grup somali afiliat a Al-Qaida.

Un grup d'homes armats amb fusells i granades van assaltar ahir dimarts un complex hoteler de luxe de Nairobi on s’acostumen a allotjar empresaris estrangers. S’hi van atrinxerar durant hores i van generar pànic i caos. L’atac va tenir lloc just la vigília que es fes públic el veredicte sobre quatre homes acusats d’haver protagonitzat un assalt semblant fa cinc anys contra un centre comercial també a la capital de Kènia. Aleshores Al-Shabaab va reivindicar l’atac, com també el d'ahir. El grup terrorista islamista va deixar clar així que continua actiu a l’est de l’Àfrica.

Dos homes ajuden una dona ferida a sortir de l'hotel atacat per Al-Shabaab a Nairobi.

De fet, les imatges de terror que es van veure ahir s’assemblaven molt a les del dramàtic atac al centre comercial de fa cinc anys: gent fugint a corre-cuita de l’hotel, persones ajupides o amagant-se per no rebre un tret, algunes altres arrossegant o intentant ajudar els ferits, i cadàvers estesos al recinte. El balanç oficial de l’assalt d'engtrada era de cinc morts i més de trenta ferits, però la xifra ha augmentat amb el pas de les hores fins a catorze. Diverses agències van difondre fotografies en què, per exemple, es podien veure diversos comensals abatuts a les taules de la terrassa d’un restaurant.

Explosions i trets en l'atac d'Al-Shabaab a un hotel a Nairobi

Uns quants hospitals de Nairobi van demanar donacions de sang desesperadament, i la Creu Roja keniana va obrir una línia telefònica per a les persones que buscaven familiars o amics i no aconseguien localitzar-los. Així mateix, un centre comercial situat a uns vuit quilòmetres de distància del lloc atacat va tancar les portes per precaució.

L’assalt va començar cap a les tres de la tarda, hora local (la una del migdia, a Catalunya), al barri de Westland de Nairobi. Diversos testimonis van explicar que quatre homes van baixar d’un cotxe blanc i van obrir foc contra el punt de vigilància del complex hoteler abans d’entrar-hi.

"He començat a sentir trets i a veure que la gent sortia corrents de l’hotel amb les mans enlaire, o intentaven entrar en un banc per amagar-se”, va explicar una dona que treballa al mateix barri. “He intentat fugir amb una amiga però ella ha caigut desmaiada quan ha sentit els trets. L’he hagut de deixar a terra i amagar-me en un lavabo fins que la policia ha vingut a rescatar-me”, va explicar un altre testimoni.

Policies i agents experts en lluita antiterrorista van envoltar ràpidament l'edifici i van ajudar a evacuar-ne desenes de persones mentre se sentien trets i explosions de fons. Malgrat això, a les sis de la tarda, tres hores després de l’inici de l’atac, encara hi havia gent atrapada al complex hoteler i la policia continuava buscant els assaltants. Un testimoni fins i tot va assegurar que havia vist trossos de cossos humans escampats per terra, i es van registrar alguns ferits de bala, entre els quals fins i tot nens.

L’atac d’ahir va tenir lloc just el dia en què feia tres anys que el grup terrorista Al-Shabaab, afiliat a Al-Qaida, havia assaltat una base militar keniana a Somàlia. Hi van perdre la vida 140 soldats. Al-Shabaab també va ser el responsable de l’atac al centre comercial Westgate, a Nairobi. En aquell cas hi van morir 67 persones.

David Aronsen, expert en aquest grup terrorista a la Universitat de Warwick a Anglaterra, va destacar ahir que Al-Shabaab era conegut per protagonitzar els seus atacs en dates assenyalades. “Les autoritats de Nairobi haurien d’haver estat alerta els últims dies per la coincidència de diverses efemèrides relacionades amb Al-Shabaab”, va comentar. Les autoritats, amb tot, no estaven previngudes i l’atac d’ahir a Nairobi va tornar a ser tota una sorpresa.

stats