Internacional 12/03/2018

La FARC aconsegueix només 80.000 vots a les eleccions al Congrés de Colòmbia però té 10 escons assegurats

Els llocs garantits són el resultat dels acords de pau que tant va combatre l'expresident Álvaro Uribe, a qui es trobaran al Senat com a diputat més votat

Efe
2 min
Les eleccions a Colòmbia es van desenvolupar amb normalitat

BogotàEl partit colombià de la FARC, nascut després del desarmament del grup guerriller, ha fracassat a les eleccions legislatives, la seva primera cita amb les urnes. No ha arribat ni als 50.000 vots (0,34%) al Senat, amb el 92,60% escrutat.

La Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC) quedava així com el catorzè partit més votat al Senat, molt lluny del primer, els seus grans detractors del Centre Democràtic, que van aconseguir 2.352.875 vots.

El resultat va ser fins i tot pitjor a la Cambra de Representants: 30.643 vots, el 0,22 % del total, cosa que els situa en la vintena posició.

Salutació històrica entre el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el líder de les FARC, Timochenko

Malgrat aquests mals resultats, la FARC comptarà amb deu escons al Congrés -cinc al Senat i cinc a la Cambra de Representants- en virtut de l'acord de pau que els garanteix aquests escons durant dues legislatures consecutives.

Així, Iván Márquez, número dos de l'antiga guerrilla, i Sandra Ramírez, vídua del fundador de les FARC Manuel Marulanda, s'asseuran al Senat, on es trobaran amb l'expresident colombià Álvaro Uribe, el seu gran enemic, tant durant la guerra com durant les negociacions de pau.

Uribe va aconseguir ser reescollit com a senador amb més de 864.000 vots, cosa que el converteix en el legislador de la cambra alta que obté més suports en unes eleccions.

El 2014 Uribe ja va encapçalar el Centre Democràtic al Senat, però llavors ho va fer amb una llista tancada, per la qual cosa els més de dos milions de vots que va obtenir van ser en nom del seu partit i no en el seu propi.

stats