La fiscalia sueca demana la detenció d'Assange per investigar-lo per violació

L'Equador lliura aquest dilluns les pertinences del fundador de Wikileaks als Estats Units

La fiscalia d'Estocolm ha presentat aquest matí una sol·licitud per arrestar el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, per continuar la investigació sobre una denúncia de violació que es remunta a l'agost del 2010. Assange sempre ha negat els fets.

Si l’ordre és acceptada pel jutjat, seria el primer pas del procés perquè Assange, de 47 anys, sigui extradit des del Regne Unit, on compleix una condemna de 50 setmanes de presó des de l'1 de maig per trencar la llibertat condicional sota fiança de què gaudia mentre es resolia la primera extradició, iniciada a finals del mateix 2010.

Suècia va reobrir fa dues setmanes la investigació sobre l’acusació de violació, després que Assange fos arrestat a l'interior de l'ambaixada de l'Equador a Londres, on s'havia refugiat i havia aconseguit asil polític des del juny del 2012.

En un anunci fet aquest dilluns, Eva-Marie Persson, subdirectora de la fiscalia de Suècia, ha demanat la "detenció d'Assange en absència, per una probable sospita de violació". "Si el tribunal decideix ordenar-ne la detenció, emetré una ordre de detenció europea per al seu lliurament a Suècia".

Tot el que has de saber sobre Julian Assange

En tant que actualment pesa una altra ordre d'extradició als Estats Units per conspiració per al pirateig informàtic, seran les autoritats britàniques les que decidiran quina té prioritat. A hores d'ara, el resultat del procés és impossible de predir.

L’anunci de la fiscalia sueca coincideix amb el lliurament de les pertinences d'Assange a les autoritats nord-americanes. En les pròximes hores d'aquest dilluns policies equatorians i funcionaris del departament de Justícia dels Estats Units entraran a l'habitació on Assange ha viscut els últims set anys per requisar tot el que hi trobin, des d'ordinadors o mòbils fins a documents legals.

Els advocats d'Assange i Wikileaks han denunciat una "confiscació il·legítima".

Més continguts de