Internacional 20/09/2017

Més de dos-cents morts en un fort terratrèmol al centre de Mèxic

El sisme, de 7,1 punts en l'escala de Richter, ha fet caure diversos edificis

Ara
2 min
Danys registrats a la ciutat de Mèxic a causa del terratrèmol. CARLOS JASSO / REUTERS

BarcelonaUn terratrèmol de magnitud 7,1 punts en l'escala de Richter ha sacsejat fortament el centre de Mèxic el passat dimarts. El sisme s'ha notat perfectament a la capital, on s'han viscut escenes de pànic. El sisme va tenir el seu epicentre a 120 quilòmetres de la capital del país. En concret, a 12 quilòmetres al sud-est d’Axochiapan, a l’estat central de Morelos, i a una profunditat de només 57 quilòmetres, segons dades del Servei Sismològic Nacional. El ministre d'interior mexicà ha xifrat en 248 els morts pel sisme, però es tem que el nombre de víctimes pugui augmentar perquè molts edificis van quedar danyats o fins i tot parcialment ensorrats com a conseqüència del moviment de terra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Ciutat de Mèxic el terratrèmol ha fet caure 44 edificis i a Puebla una vintena, deixant un nombre indeterminat de persones colgades entre la runa. A més, el sisme també ha provocat diversos incendis. La forta tremolor va provocar que alguns cables elèctrics explotessin en xocar entre ells. També es van registrar fuites de gas, el servei de telefonia va quedar tallat i centenars de persones van sortir espaordides de casa seva.

S'ensorra una escola a Ciutat de Mèxic

Els mitjans de comunicació locals han informat de la mort d'almenys 26 nens i quatre adults per l'ensorrament de l'escola Enrique Rébsamen, a la zona de Coapa de la capital mexicana. El president Enrique Peña Nieto ha assenyalat que uns 30 menors i vuit adults es trobarien encara desapareguts. Una quinzena de nens han estat rescatats amb vida, però es creu que encara queden molts nens atrapats entre les runes. Els nens supervivents han estat traslladats a l'hospital Ángeles, a uns 13 quilòmetres de distancia.

El govern mexicà ha informat que uns 500 membres de l'exèrcit i 200 de Protecció Civil estan participant a les tasques de rescat. El president mateix s'ha traslladat a la zona de l'escola, on segon el diari mexicà El Universal, estaria supervisant els dispositius de salvament. Els veïns de la zona han sol·licitat a través de les xarxes socials tot tipus d'estris, com bateries, llanternes i ampolles d'aigua, per donar suport a les tasques dels equips de rescat als voltants de l'escola.

Trist aniversari

Es dona la circumstància que el dimarts es commemorava el 32è aniversari del letal terratrèmol que va provocar milers de morts a Ciutat de Mèxic el 1985, i molts ciutadans havien sortit al carrer per recordar aquell moment. Pocs minuts després, la terra va començar a tremolar. Feia, a més, deu dies que Mèxic havia patit ja un altre terratrèmol.

El sisme, de magnitud 8,2 es va registrar el 7 de setembre i és el més poderós des de 1932 al país i va deixar 78 morts en l'estat d'Oaxaca, 16 a Chiapas i 4 a Tabasco. En total, prop d'un centenar de morts al sud del país. El terratrèmol d'aquest dimarts ha resultat més perceptible a Ciutat de Mèxic que el que va tenir lloc el 7 de setembre, ja que l'epicentre s'ha situat més a prop.

#FuerzaMéxico tuits

stats