EUA
Internacional 19/02/2016

El Papa sobre Trump: “No és cristià”

Per al pontífex l’ús d’anticonceptius és un “mal menor” per fer front a l’expansió del virus del Zika

Ara
3 min
El papa Francesc parlant amb els periodistes que viatjaven amb ell de Mèxic a Roma.

BarcelonaEl papa Francesc va carregar ahir amb duresa contra algunes de les propostes de Donald Trump, candidat republicà a les primàries dels EUA, de qui va lamentar que sigui una persona que “només pensa a construir murs” i això “no és cristià”, va assegurar. En l’habitual contacte amb els periodistes que segueixen els seus viatges pastorals, dalt de l’avió que el tornava a Roma des de Mèxic, el pontífex va respondre a la pregunta de si un catòlic podria votar algú com Donald Trump, que defensa expulsions d’immigrants i reforçar la tanca que separa els territoris mexicà i nord-americà. “Sobre què aconsellaria votar o no votar, en això no m’hi fico”, va dir abans de concloure: “Només dic que aquest home [Donald Trump] no és cristià si diu això”.

El mateix Trump, que lidera les enquestes per a la nominació republicana, va contestar de seguida al Papa i va qualificar de “vergonyós” que hagués qüestionat la seva fe cristiana per voler construir un mur a la frontera amb Mèxic. En un comunicat llegit en un míting a Carolina del Sud, on dissabte se celebren unes noves primàries, l’aspirant conservador va assegurar que se sentia “orgullós de ser un cristià [és presbiterià] i com a president no permetrà que la cristiandat sigui regularment atacada i debilitada”.

Trump va assegurar que el govern mexicà havia desinformat el Papa, que ahir va tancar la seva gira de gairebé una setmana per aquest país. Segons l’aspirant republicà, Francesc només havia sentit allà “una part de la història” i no ha vist “el crim, el tràfic de droguzes i l’impacte econòmic negatiu que les polítiques actuals tenen als Estats Units”. “El govern mexicà i els seus líders han fet molts comentaris contra mi al Papa perquè volen continuar estafant els EUA”, va concloure Trump.

La qüestió dels anticonceptius

En aquest mateix viatge de tornada a Roma, el pontífex va al·ludir a la possibilitat d’usar mètodes anticonceptius “comzvirus del Zika. El pontífex va afegir que “l’avortament no és un mal menor: és un crim”. “És fer-ne fora un per salvar-ne un altre. És el que fa la màfia”, va dir als informadors internacionals que li van plantejar la qüestió. Francesc va deixar oberta la possibilitat d’utilitzar aquests mètodes anticonceptius quan va recordar que el papa “Pau VI en una situació difícil a l’Àfrica (la guerra al Congo Belga) va permetre a les monges utilitzar anticonceptius en els casos de violació”, va explicar. Encara que va demanar “no confondre el mal d’evitar l’embaràs, per si sol, amb l’avortament”. El Zika és un virus que es transmet per la picada d’un mosquit que es relaciona amb l’augment dels casos de microcefàlia a l’Amèrica Llatina, tot i que de moment no hi ha una confirmació científica. És per això que aquest virus, detectat ja en més de 20 països, ha reobert el debat sobre els mètodes anticonceptius i l’avortament en els països on aquesta pràctica encara està penalitzada.

L’amistat de Wojtyla

I encara es va pronunciar sobre la intensa relació que el papa Wojtyla va tenir amb la filòsofa americana d’origen polonès Anna-Teresa Tymieniecka. “No hi ha res de dolent a tenir una amiga”, va assegurar el papa Francesc, que va dir que ell mateix sempre demana consell a les dones. “Una amistat amb una dona no és pecat”, va assegurar i va afegir: “el que ho és, és mantenir una relació amorosa amb una dona que no sigui la teva”.

stats