Internacional 13/01/2016

Les 9 millors frases de l'últim discurs de l'estat de la Unió d'Obama

El president dels Estats Units, visiblement distès, ha recuperat l'optimisme que el va portar a la Casa Blanca el 2008

Ara
3 min
El president dels Estats Units, Barack Obama, ovacionat pels membres del congrés nord-americà abans de pronunciar el seu últim discurs de l'Estat de la Unió / REUTERS

BarcelonaEl president nord-americà, Barack Obama, ha pronunciat aquest dimecres el seu últim discurs sobre l'estat de la Unió, en què ha volgut donar una visió optimista del futur dels Estats Units, en l'inici imminent de la cursa per la seva successió, a les eleccions del proper novembre.

Seguretat

“La prioritat número u és protegir els nord-americans i perseguir les xarxes terroristes. Tant Al-Qaida com l'Estat Islàmic suposen una amenaça directa al nostre poble, perquè en el món d'avui fins i tot un grapat de terroristes que no donen cap valor a la vida humana, ni tan sols a la seva, poden causar molt de mal".

Primera potència

"Els Estats Units d'Amèrica són la nació més poderosa de la Terra. I punt. Ningú ni tan sols se'ns acosta. Gastem més en el nostre exèrcit que els següents vuit països junts. Les nostres tropes són la millor força de combat a la història del món: quan hi ha una qüestió internacional important, la gent del món no mira cap a Pequín o Moscou: ens truquen a nosaltres".

Diversitat

"Cal rebutjar qualsevol política que persegueixi la gent per raó de raça o religió. I això no és ser políticament correcte. És entendre què ens fa forts. El món no ens respecta només pel nostre arsenal; ens respecta per la nostra diversitat, el nostre caràcter obert i la manera en què respectem totes les creences".

Canvi climàtic

"Hem d'accelerar la transició cap a l'abandonament de l'energia bruta. Més que subvencionar el passat, hauríem d'invertir en el futur, especialment en les comunitats que depenen dels combustibles fòssils. Per això pressionaré per canviar la manera en què gestionem els nostres recursos petroliers i de carbó, perquè reflecteixin millor el cost que imposen als contribuents i al planeta".

Atur

"Sobretot per a la gent de 40 i 50 anys, estalviar per a la jubilació o recuperar-se de la pèrdua de feina s'ha fet molt més difícil. Els americans entenen que en un punt de la seva carrera s'han de reciclar. Però no haurien de perdre el que els ha costat tant construir".

Votar

"Conciutadans americans, creieu en el que creieu, preferiu un partit o cap, el nostre futur col·lectiu depèn de la vostra voluntat d'exercir les vostres obligacions com a ciutadans. Votar. Fer-se sentir. Alçar-se pels altres, especialment els més febles, especialment els vulnerables, sabent que cadascun de nosaltres és aquí només perquè algú, en algun lloc, es va alçar per nosaltres".

La lluita contra el càncer

"L'any passat, el vicepresident Biden va dir que, amb un nou impuls, Amèrica podrà curar el càncer. El mes passat, treballava amb el Congrés per donar als científics de l'Institut Nacional de Salut els recursos més importants de què han disposat en l'última dècada. Aquesta nit, anuncio un nou esforç nacional per aconseguir-ho".

Economia

"Després d'anys de grans beneficis de les empreses, les famílies treballadores no aconseguiran més oportunitats o més ajudes permetent que els grans bancs, les grans petrolieres o els fons d'inversió dictin les seves pròpies regles a costa de tots els altres, o permetent que els atacs a la negociació col·lectiva quedin sense resposta. Els que reben subsidis d'aliments no van provocar la crisi financera: va ser la imprudència de Wall Street".

Regeneració del sistema polític

"Hem d'acabar amb la pràctica que els polítics escullin els electors, ha de ser al revés. Hem de reduir la influència dels diners en la vida política, de manera que un grapat de famílies i d'interessos ocults no puguin finançar les nostres eleccions [...]. Hem de fer que votar sigui més fàcil, no més difícil, i modernitzar-ho".

stats