Internacional 18/09/2012

Fuga massiva en una presó del nord de Mèxic

132 presos han fugit del penal de Piedras Negras, molt proper a la frontera amb els EUA. La majoria eren narcotraficants. La zona està controlada pels Zetas

Ara
1 min
El penal de Piedras Negras. EFE

BarcelonaUn túnel de set metres de llarg s'ha convertit la matinada d'aquest dimarts en la via d’escapatòria de 132 presos d’un penal al nord de Mèxic. La fuga representa l’alliberament de desenes de narcotraficants a l’estat de Coahuila, molt proper a la frontera amb els Estats Units i controlat en bona part pel càrtel de Los Zetas, un dels més poderosos de la regió. El president sortint, Felipe Calderón, ha denunciat a través d'un tuit la fuga i ha esperonat a “corregir la vulnerabilitat de les institucions de justícia estatals”. L’incident ha portat a les detenció tant del director del penal de Piedras Negres com dels caps de torn. Des de l’any passat aquesta zona ha vist com augmentava l’activitat de grups de delinqüència organitzada, principalment de Los Zetas, que controlen una nova porta d’entrada de la droga als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou president busca aliats

Amb la vista posada en la inseguretat, el nou president electe de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va començar dilluns la seva primera visita institucional a la regió. Guatemala va ser el primer destí, amb la lluita contra el narcotràfic dalt de tot de l’agenda del priïsta. La debilitat de l’estat guatemalenc ha convertit el país en una espècie de santuari per als narcotraficants, que després intenten entrar a Mèxic a través d’una frontera més porosa que al nord. Peña Nieto s'ha dirigit aquest dimarts a Colòmbia, feu també del tràfic de drogues, on l'ha rebut Juan Manuel Santos. El dijous es reuneix al Brasil amb Dilma Rousseff.

stats