Internacional 28/01/2014

Gaddafi afirma en un vídeo del 2011 que va finançar la campanya electoral de Sarkozy

En una entrevista que emetrà dimecres la cadena France 3, el llavors president libi assegura haver aportat fons a la campanya francesa del 2007

Efe
2 min

ParísLa cadena de televisió pública francesa France 3 ha anunciat que difondrà dimecres un vídeo de l'any 2011 en què el llavors president libi, Muammar al-Gaddafi, afirma haver finançat la campanya del president francès Nicolas Sarkozy, que va guanyar les eleccions del maig del 2007.

"Si el president guanya les eleccions gràcies als nostres fons és un veritable benefici per a nosaltres", assegura Gaddafi en la gravació. Les declaracions del president, mort el 20 d'octubre del 2011 a mans dels milicians rebels libis, van ser enregistrades a Trípoli el 15 de març del 2011, segons la web de la cadena de televisió.

Quatre dies després, avions francesos van iniciar la intervenció militar de l'OTAN al país obrint foc contra les tropes de Gaddafi.

Relació sota sospita

Sarkozy va visitar el coronel libi el juliol del 2007 i el va rebre a França amb tots els honors el desembre del mateix any. El programa que emetrà dimecres la cadena de televisió explora els vincles polítics i financers entre Líbia i França del 2003 al 2011, quan va començar la guerra.

Sarkozy sempre ha negat les acusacions sobre el finançament il·legal de la seva campanya. El març del 2011 un dels fills del dictador libi, Saïf al-Islam, ja va demanar al president francès que tornés "els diners que va acceptar de Líbia".

El diari digital francès 'Médiapart' va publicar un document dels serveis secrets libis, datat el desembre del 2010, que suposadament demostrava que Gaddafi havia aportat 50 milions d'euros a la campanya de Sarkozy. La Fiscalia de París va obrir una investigació el 19 de març del 2013 per aclarir si hi ha indicis de corrupció, tràfic d'influències, abús de béns públics, blanqueig i complicitat en relació a aquestes acusacions.

stats