Internacional 24/03/2019

El desplegament policial limita els ‘armilles grogues’

El moviment surt per 19è dissabte malgrat la prohibició de manifestar-se als Camps Elisis

Ara
2 min
Agents antiavalots colpejant manifestants a Saint-Herblain, prop de Nantes.

BarcelonaUna setmana després de les escenes de violència als Camps Elisis de París, els armilles grogues van tornar als carrers de França, en el dinovè dissabte consecutiu de mobilitzacions contra el govern d’Emmanuel Macron. Els manifestants, que segons el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, van arribar a ser 40.500 arreu del país i 5.000 a la capital, no es van poder acostar a les zones vetades pel nou dispositiu de seguretat, amb participació de l’exèrcit. “Les nostres consignes de fermesa han sigut respectades”, va dir Castaner. Fins a 233 manifestants van ser detinguts i 107 van ser multats per participar en manifestacions no autoritzades. La policia va identificar fins a 8.545 persones en els controls preventius d’accés a la zona vetada a les protestes: fins a 96 persones van ser detingudes i 53 més (entre les quals una de les figures del moviment, Eric Drouet) van ser multades amb sancions de 135 euros. Les autoritats havien incrementat el dispositiu de seguretat per evitar que es repetissin els saquejos de la setmana passada en diversos establiments dels Camps Elisis, on també va ser incendiat un restaurant. L’episodi va motivar la destitució del cap de la policia de París.

Calma a París

Per ordre del nou prefecte de la policia, Didier Lallement, cap armilla groga es podia manifestar als voltants dels Camps Elisis o la plaça de l’Étoile, els punts tradicionals de trobada del moviment des que van començar les protestes, fa més de quatre mesos, contra el nou impost als carburants i l’encariment de la vida. Desplegats a la zona des de la matinada, furgonetes policials, vehicles blindats i camionetes amb canons d’aigua ocupaven la cèlebre artèria parisenca per impedir-hi les protestes. Els manifestants es van replegar a la plaça Denfert-Rochereau, a la plaça Trocadéro i a Châtelet.

A la resta del país es van decretar prohibicions de manifestar-se en zones de quinze ciutats. A Niça la policia va carregar i va fer almenys un ferit greu: 75 persones van ser detingudes quan intentaven accedir a la zona prohibida. Un manifestant antiglobalització de 72 anys també va ser ferit en una càrrega.

stats