Internacional 27/01/2017

Restablir la democràcia a Gàmbia, el repte del nou president, Adama Barrow

Una multitud va celebrar dijous l'arribada del nou cap de govern a l'aeroport de Banjul. Tornava de l'exili al Senegal després de guanyar les eleccions al dictador Yahya Jammeh

Efe
2 min
Adama Barrow saluda els ciutadans que el van anar a rebre a l'aeroport de Banjul dijous.

DakarEl president electe de Gàmbia, Adama Barrow, va aterrar dijous a l'aeroport de Banjul provinent de Dakar, on es refugiava de la crisi política postelectoral que vivia el país després que el dictador que l'havia governat durant 22 anys, Yahya Jammeh, es negués a abandonar el càrrec tot i perdre els comicis presidencials de principis de desembre.

Gàmbia vota contra el dictador

Finalment, Jammeh va acceptar renunciar al poder la setmana passada, i va marxar a Guinea Equatorial sota la sospita d'haver-se emportat més de 10 milions d'euros de fons públics i diversos cotxes de luxe. Tot i això, el seu exili ha possibilitat una transició de poders pacífica i la tornada al país de Barrow, que havia jurat el càrrec des del Senegal.

Dijous, a l'aeroport de Banjul l'esperaven centenars de persones que celebraven la victòria de la democràcia i el retorn del president escollit pel poble com un dia "històric", enmig del desplegament d'un gran dispositiu de seguretat. Molts vestien samarretes amb el lema "Gàmbia ha decidit".

Un cartell anuncia la inauguració del president pel proper 18 de febrer.

A Barrow l'esperen ara nous reptes al capdavant del govern, com la recuperació de llocs de treball i la inversió estrangera, tot i que el més urgent és recuperar la democràcia que va enterrar el seu predecessor.

Per al politòleg i economista gambià Nyang Njie, el prioritari ara és "restablir l'estat de dret i el respecte als drets humans que han sigut violats de manera reiterada durant 22 anys". Un company seu, Amadou Tall, s'expressa en consonància: "Els gambians tenim set de democràcia i de llibertat de premsa, d'expressió, d'associació i de reunió".

La reforma de la Constitució, del sistema judicial, de les forces armades i de l'administració pública són les prioritats de Barrow, que, a més de la confiança dels ciutadans, haurà de recuperar la dels inversors estrangers.

stats