Internacional 09/12/2016

Geert Wilders, culpable d'incitar a la discriminació i insultar els marroquins

El líder de la ultradreta holandesa ha sigut absolt, però, d'incitació a l'odi

Efe
2 min
El líder de la ultradreta holandesa, Geert Wilders, a la sala del tribunal.

L'HaiaLa justícia holandesa ha considerat culpable el líder de la ultradreta Geert Wilders d'incitar a la discriminació i insultar els marroquins, però l'ha absolt dels càrrecs d'incitació a l'odi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ultradreta avança a Europa, per Marc VidalNo obstant això, Wilders no ha sigut sentenciat a cap pena, tot i que la Fiscalia havia demanat per a ell una multa de 5.000 euros.

El tribunal ha qualificat d'"insultants i degradants" les declaracions que va fer el polític el 2014 en què va prometre reduir el nombre de marroquins al país, i ha advertit que aquest judici "no és polític".

El tribunal ha considerat també "prou provats" els càrrecs per discriminació contra un grup, però ha conclòs que no hi ha "cap prova" que demostri la incitació a l'odi.

A més, el tribunal ha insistit que "els polítics no estan per sobre de la llei" i ha advertit que la llibertat "té els seus límits".

El jutge ha assegurat que aquesta condemna "no limitarà la llibertat d'expressió" dels ciutadans holandesos, qüestió que l'acusat va al·legar davant la cort, la setmana passada.

La defensa de Wilders havia demanat tenir en compte el context en el qual van tenir lloc aquestes declaracions, abans d'emetre cap sentència.

"El context no fa més que remarcar el caràcter ofensiu" de les declaracions, ha advertit el tribunal, que ha afirmat que "en un debat, hi hagués hagut més llibertat".

Wilders i el seu equip tenen 14 dies per recórrer aquesta sentència.

El polític ha reaccionat a la seva condemna a través de Twitter i l'ha qualificat de "bogeria".

"Tres jutges anti PVV (Partit de la Llibertat, al qual ell pertany) declaren que els marroquins són una raça i em condemnen a mi i a la meitat dels Països Baixos", s'ha lamentat.

Minuts abans de conèixer el veredicte, Wilders havia advertit que fos quina fos la condemna, seguirà "dient la veritat sobre el problema marroquí i cap judici, polític o terrorista" ho impedirà.

El veredicte arriba tan sol tres mesos abans de les eleccions parlamentàries del pròxim març, en què Wilders és candidat a primer ministre del país.

Els antecedents penals que impliquen aquesta condemna no li impedeixen a Wilders presentar-se als comicis.

Durant l'últim any, les enquestes han afavorit el candidat de la ultradreta holandesa, encara que l'estiu passat hi va haver un retrocés en la intenció de vot al seu partit.

stats