Internacional 09/02/2019

La germana del rei de Tailàndia retira la breu candidatura per presidir el país

Ubolratana Mahidol deixa la seva carrera política després de l'oposició del monarca tailandès

Efe
2 min
La princesa Ubolratana en un imatge d'arxiu.

BangkokLa germana gran del rei de Tailàndia, Ubolratana Mahidol, ha posat fi aquest dissabte a la seva breu candidatura per convertir-se en primera ministra, després de ser desacreditada ahir pel mateix monarca. El partit Thai Raksa Chart, amb el qual es volia presentar la candidata, ha anunciat que "se sotmet a l'ordre reial" emesa ahir a la nit pel rei Vajiralongkorna amb "lleialtat" i "respecte cap a tots els membres de la casa reial" i, per tant, retira la candidatura de la princesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El Thai Raksa Chart complirà amb el seu deure conforme als reglaments de la comissió electoral, la llei electoral i la Constitució respecte a la tradició relacionada amb la monarquia", ha sentenciat el partit. El monarca, conegut també com a Rama X, va qualificar ahir d'"inapropiada" i "en contra del sistema constitucional" l'aspiració de la seva germana de cara a les eleccions del 24 de març, les primeres des del cop d'estat del 2014.

"La participació d'un membre d'alt rang de la família reial a la política, en qualsevol forma, és un acte que entra en conflicte amb les tradicions, costums i cultura del país i, per tant, es considera altament inapropiat", va criticar el rei de Tailàndia. Les paraules del monarca, considerat pels seus súbdits com gairebé com un ésser diví i inqüestionable, van suposar 'de facto' el final de la trajectòria política de la seva germana.

La inesperada candidatura d'Ubolratana va generar durant algunes hores un terratrèmol polític a Tailàndia, ja que la princesa es va vincular a una plataforma relacionar amb l'ex primer ministre fugat de la justícia Thaksin Shinawatra, vist com un enemic pels monàrquics i l'exèrcit.

Malgrat Ubolratana va ser apartada de la casa reial i va perdre el títol el 1972 després de casar-se amb un nord-americà (de qui es va divorciar més tard). A la pràctica encara gaudeix de tots els reconeixements del seu llinatge com a filla primogènita del difunt rei Bhumibol i la reina Sirikit.

En un missatge publicat a Instagram abans d'anunciar la fi de la seva candidatura, Ubolratana va agrair a mode de comiat "el suport" dels seus seguidors. "M'agradaria agrair als tailandesos l'amor i l'amabilitat, [...] gràcies a tots pel vostre suport moral [...]. M'agradaria veure a Tailàndia avançar [...], que tots els tailandesos gaudeixin dels seus drets i oportunitats de benestar i felicitat al país", ha expressat la germana del rei.

stats