Grècia
Internacional 07/05/2012

Fracàs de Nova Democràcia per formar govern a Grècia

El partit conservador no aconsegueix pactar per obtenir majoria. Ara és el torn de Syriza, la coalició d'esquerra radical

Efe
1 min
El líder de Nova Democràcia, Andonis Samaràs / EFE

AtenesEl líder del partit conservador Nova Democràcia (ND) i vencedor de les eleccions gregues de diumenge, Andonis Samaràs, ha anunciat que no ha aconseguit el suport suficient per formar un govern amb majoria absoluta, després d'haver conclòs la ronda de reunions amb els partits polítics. "Hem fet tot el que hem pogut per formar govern, però [els altres partits] no han acceptat", ha declarar Samaràs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Samaràs culpa les dures retallades imposades per Brussel·les de la pèrdua de vots de les formacions polítiques tradicionals. "Vàrem ser els primers d'avisar de les conseqüències del programa d'austeritat, vàrem ser els primers de dir que podia suposar un risc d'ingovernabilitat", s'ha excusat.

Nova Democràcia ha anunciat el seu fracàs en les negociacions després d'haver rebut la negativa d'Esquerra Democràtica, el Partit Comunista i la segona força, Syriza, per formar el govern de coalició. L'únic partit disposat a pactar era el socialdemòcrata Pasok, amb força insuficient per governar únicament amb ND.

El dirigent d'Esquerra Democràtica –la sisena força parlamentaria–, Fotis Kuvelis, ha explicat que el seu partit està " a favor d'un govern amb la màxima legitimitat possible, popular i institucional". Per aquest fet, considera que un govern de coalició amb ND i el Pasok, "que han sigut castigats amb el vot", no seria l'adequat.

El president de la república, Kàrolos Papúlias, ha convocat una reunió dimarts amb el líder de la coalició d'esquerra radical Syriza, Alexis Tsipras, segona força en les eleccions de diumenge.

stats