Internacional 08/04/2014

El destí patriòtic del premi de loteria d'uns escocesos

Amb les enquestes assenyalant un creixement del sentiment independentista, esclata la polèmica a Escòcia per la donació dels guanyadors d'un premi milionari a la campanya pel sí

Ara
1 min

BarcelonaEls va tocar la grossa, 161 milions de lliures (195 milions d'euros), el 2011 i encara viuen de renda.

Ja havien finançat anteriorment l'independentisme escocès, però una nova aportació aquest 2014 a la campanya pel sí al referèndum del setembre ha desencadenat la polèmica.

Amb les enquestes mostrant un augment del suport a la independència a falta de pocs mesos per al referèndum previst per al 18 de setembre, els unionistes denuncien que la nova donació, d'un milió de lliures (1,2 milions d'euros), pot decantar la balança.

Diaris anglesos com el 'Daily Telegraph' han acusat el partit del primer ministre escocès de comprar vots pel sí amb aquesta mena de donacions.

L'estat de comptes

Els independentistes escocesos han assegurat que faran pública aviat una actualització del seu estat de comptes, que ara fa un any fixava en 1,7 milions de lliures (2 milions d'euros) els diners recaptats.

Pel que fa als partidaris del no, van tancar el 2013 amb una recaptació de donacions de 2,7 milions de lliures (3,3 milions d'euros).

L'última enquesta, feta pública el cap de setmana, manté el no com a guanyador amb el 46% i el sí pujant espectacularment fins al 41%, amb un índex d'indecisos del 14%.

stats