La guerra de Síria deixa almenys 470.000 morts

L'esperança de vida ha caigut dels 70 als 55 anys des de l'esclat del conflicte

La guerra de Síria ha deixat almenys 470.000 morts fins a finals del 2015, segons un informe del  Centre Sirià de Recerca Política publicat aquest dijous. La xifra de ferits s'eleva a 1,9 milions. La suma de morts i ferits equival a l'11,5% de la població del país. Les dades deixen molt curta l'estimació de l'ONU, que fa un any i mig va aturar el recompte de morts en 250.000 víctimes.

El document, elaborat amb fonts oficials de l'ONU i entrevistes amb diverses fonts de l'interior, destaca "l'impacte catastròfic" sobre el sistema sanitari, les infraestructures i les institucions sirianes després de gairebé cinc anys de conflicte. L'esperança de vida s'ha enfonsat: si el 2010 era de 70 anys i mig, el 2015 se situa en 55 anys i mig.

Gairebé la meitat de la població ha hagut de fugir de casa seva, i la xifra de desplaçats interns –6,38 milions– gairebé duplica la de refugiats que han fugit del país. El document constata com la guerra està canviant els patrons demogràfics del país, i això que encara no recull l'última onada de desplaçaments causada per l'ofensiva del règim sirià, amb el suport de Rússia i l'Iran, sobre els barris rebels d'Alep.

Les pèrdues econòmiques s'eleven a 224.000 milions d'euros –un 64% del PIB del país–, i l'atur s'ha disparat del 14,9% abans de l'esclat del conflicte fins al 52,9% a finals d'any. Si es comptabilitzen les persones dependents, més de 16,5 milions de sirians es veuen afectats per la manca de feina. Un 17% de la població "participa de l'economia de la guerra", assegura l'informe elaborat per experts sirians.

Vuit de cada deu sirians són pobres

"Mentre el conflicte armat continua, amb la recessió econòmica i la destrucció, s'espera que l'índex de pobres s'elevi fins al 85,2% de la població el 2015. Gairebé set de cada deu sirians viuen en l'extrema pobresa, és a dir, no tenen assegurats els aliments ni altres productes bàsics per sobreviure. En l'Índex de Desenvolupament Humà, Síria ha caigut del lloc 121 al 173 en el rànquing de 187 països del món.

El sistema educatiu també pateix enormes dificultats: el 45,2% de criatures no poden anar a l'escola, ja sigui per inseguretat, la necessitat de les famílies que els petits treballin per sobreviure o la destrucció de les infraestructures escolars. Una situació que hipoteca el futur del país a mitjà i llarg termini.