Internacional 13/09/2017

Halimah Yacob esdevé la primera dona a presidir Singapur

La nova presidenta, musulmana d'ètnia malaia, jurarà el càrrec dijous al matí, hora local

Ara
2 min
Halimah Yacob el passat 11 de setembre de 2017

BarcelonaLa presidenta del Parlament de Singapur, Halimah Yacob, s'ha convertit en la primera dona presidenta d'aquesta ciutat estat en ser l'única candidata que va superar tots els requisits per a les eleccions previstes a la direcció del país. Yacob, de 63 anys, jurarà el càrrec dijous al matí (hora local) en una cerimònia celebrada al palau presidencial d'Istana, segons ha apuntat l'oficina del primer ministre, Lee Hsien Loong, en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El càrrec de presidenta de Singapur és merament cerimonial, tot i que ostenta el títol de cap d'estat. Tot i que Singapur és de majoria budista (42%) i d'ètnia xinesa, Yacob pertany a la segona religió i grup ètnic més nombrós del país: és musulmana i d'origen malai.

"Necessitem tots els singapuresos units [...] No hem arribat encara el nostre màxim potencial (com a país). El millor està per arribar [...] Demano que ens centrem en les nostres similituds i no en les nostres diferències", ha declarat la nova presidenta després de fer-se efectiu el seu nomenament. Yacob, acompanyada del seu marit i centenars de seguidors, ha demanat "unitat" en un discurs en anglès i en malai.

El legislatiu de Singapur va aprovar el 2016 una reforma de la Constitució per la qual els comicis presidencials queden reservats a una de les ètnies de la multicultural ciutat estat si cap candidat d'aquest grup ha pres el càrrec en els últims 30 anys. "Jo soc la presidenta de tots", ha apuntat Yacob.

Jacob va néixer el 1954 a Singapur, filla d'un musulmà d'origen indi i de mare malaia. Casada i mare de cinc fills, es va iniciar en política amb el Partit d'Acció Popular (PAP), que governa el país des de l'any 1959, i va entrar al Parlament el 2001. L'any 2011 va ser nomenada ministra d'Esports, Joventut i Desenvolupament Comunitari, i dos anys després va ocupar la presidència del Parlament.

El mes passat va renunciar a la presidència del legislatiu i es va donar de baixa del PAP per poder concórrer a les eleccions presidencials.

stats