Internacional 04/02/2014

Atacats, insultats, amenaçats, humiliats… així viuen els homosexuals en la Rússia de Putin

Tres dies abans de la inauguració dels Jocs de Sotxi, Human Rights Watch difon un vídeo que demostra la impunitat amb què actuen els grups homòfobs al país

Ara
2 min

BarcelonaSi veus aquest contingut des d'un dispositiu mòbil, clica aquí

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Que Rússia és un dels països més homòfobs del planeta no és cap notícia. No només els homosexuals no tenen els mateixos drets que en altres països desenvolupats, sinó que són públicament menyspreats per les principals autoritats del país, començant pel mateix president. Ara, quan només falten tres dies per a la inauguració dels Jocs de Sotxi, un colpidor vídeo difós per l'ONG Human Rights Watch evidencia la impunitat amb què actuen els grups que ataquen homosexuals: no només no tenen problemes a enregistrar els seus atacs en vídeo, sinó que ho fan a cara descoberta.

Human Rights Watch denuncia que les declaracions homòfobes de polítics i càrrecs institucionals no només exposen els homosexuals a nous actes de violència sinó que donen més arguments als atacants. L'ONG reitera la demanda que Rússia compleixi els principis de no-discriminació als quals està obligada per la Carta Olímpica i lamenta que les autoritats del país "ignorin" els homosexuals.

Per donar més força a la reivindicació, l'organització ha fet públic un vídeo on es recullen alguns dels centenars d'atacs que cada any pateixen els homosexuals del país. Atacs que van des de la violència psicològica fins a la verbal, passant, evidentment, per la física. Human Rights responsabilitza directament les autoritats russes d'aquests atacs, ja que creu que, "en mirar cap a una altra banda, donen el missatge que aquests atacs no tenen importància".

Tot i que la falta de col·laboració de les autoritats fa impossible portar un registre dels atacs produïts, les dades que arriben a les ONG constaten que els assalts i les intimidacions s'han disparat des de finals del 2012. Només un 6% de les víctimes dels atacs i abusos, psicològics o físics, van denunciar els fets a la policia. Alguns atacs van acabar amb la vida de les víctimes.

El govern va aconseguir aprovar l'any passat una llei que prohibeix fer propaganda "de relacions no tradicionals". Els mitjans de comunicació, per exemple, tenen prohibit presentar les relacions homosexuals en grau d'igualtat amb les heterosexuals.

Amnistia també denuncia

La denúncia de Human Rights Watch s'uneix a la que també aquesta setmana ha fet Amnistia Internacional, que ha dut a Moscou una demanda en què 400.000 persones d'arreu del món han demanat l'aboliment de les lleis "que coarten les llibertats a Rússia". "Aquesta petició denuncia que els drets humans a Rússia són greument violats, i fa una crida a les autoritats i al garant de la Constitució russa a fer tot el que estigui a les seves mans perquè les lleis aprovades al nostre país al llarg de l'últim any i mig siguin abolides", ha dit Serguei Nikitin, cap de l'oficina russa d'AI. Els directors de set oficines europees d'Amnistia han arribat a Moscou per tal de defensar la demanda.

AI denuncia que "la legislació discriminatòria promulgada últimament ha fomentat l'homofòbia i impulsat una onada de violència a mans de grups parapolicials a tot el país".

stats