Internacional 01/01/2020

Hong Kong comença el 2020 amb noves protestes i enfrontaments amb la policia

Almenys 400 detinguts en una protesta massiva que ha acabat precipitadament

Ara
3 min
tallada

BarcelonaDesenes de milers de persones han sortit aquest dimecres als carrers de Hong Kong en una marxa de Cap d'Any que els organitzadors han hagut de finalitzar abans d'hora a petició de la policia, cosa que ha derivat en nous enfrontaments amb els manifestants. La policia n'ha detingut uns 400 i ha llançat gasos lacrimògens.

Encara que la multitudinària marxa havia estat autoritzada, la policia va demanar a l'entitat organitzadora, el Front Civil de Drets Humans, que la donés per finalitzada després d'argumentar que alguns manifestants havien començat a llançar maons i còctels Molotov i que havien cremat botigues i bancs durant el recorregut.

A més, passades les cinc de la tarda hora local la policia va detenir cinc persones, entre elles un menor de 13 anys, per possessió de "porres, malls, pales i altres armes ofensives". Finalment, el Front, malgrat condemnar la decisió de la policia, va demanar als manifestants que es dispersessin i milers de persones van començar a abandonar el lloc cap a les sis de la tarda.

No obstant això, altres manifestants, situats a primera línia, van formar cadenes humanes sense intenció aparent d'anar-se'n, la qual cosa augurava nous enfrontaments amb la policia, que va llançar gas lacrimogen a la zona de Wan Chai, segons informa el diari South China Morning Post.

Manifestants vestits de color negre a la marxa multitudinària que va omplir els carrers de Hong Kong ahir.

Desenes de milers de persones s'havien trobat sota un cel gris al Parc de la Victòria per marxar pacíficament cap a Chater Road, al centre financer de la ciutat.

Durant la marxa, els manifestants van demanar als ciutadans de l'excolònia britànica que mantinguin viva la flama del moviment de protesta durant el 2020, i van tornar a recordar al govern, a través de pancartes i eslògans, les demandes del moviment prodemocràtic.

Entre aquestes demandes hi ha la retirada del projecte de llei d'extradició (al qual el govern proxinès ja ha renunciat), una investigació independent sobre la brutalitat policial en la repressió de les protestes, l'amnistia als més de 6.000 detinguts, que es deixi de considerar una "revolta" la massiva manifestació del 12 de juny, i el sufragi universal per elegir el cap del govern local.

La marea de samarretes negres –color que solen usar els manifestants– es movia acompanyada d'altres persones que van preferir disfressar-se de personatges de ficció com el Capità Amèrica i dels que van optar per cantar l'himne Glòria a Hong Kong i per onejar banderoles amb els lemes "Caminem colze a colze. Cinc demandes, ni una menys!" i "Seguim lluitant junts el 2020".

Malgrat els disturbis, un portaveu del govern va assegurar que la marxa va transcórrer generalment "de manera fluïda i ordenada", i que l'executiu de Hong Kong "respecta els drets i les llibertats dels ciutadans per participar en marxes pacífiques".

"El govern no estalviarà esforços per abordar els problemes, escoltarà i es comunicarà millor amb els ciutadans. No obstant això, la prioritat ara és aturar la violència i restablir l'ordre social com més aviat millor", va assegurar el portaveu en un comunicat.

Per la seva banda, diversos polítics prodemocràcia recentment elegits en les eleccions de districte –en què van obtenir una majoria aclaparadora– han participat en la protesta recollint donacions per al moviment.

Mentrestant, un dels convocants de la marxa, Jimmy Sham, va comentar que estava "entristit" per no haver aconseguit que s'escoltés els ciutadans de Hong Kong el 2019 i que la batalla "continuarà" aquest any.

No en va, l'excolònia britànica ha arrencat el 2020 amb celebracions que s'han vist eclipsades per diverses protestes al llarg de la nit de dimarts a dimecres i per enfrontaments als carrers entre manifestants i agents policials.

Tot i que els enfrontaments no van ser tan intensos com en altres ocasions, el districte comercial de Mong Kok va veure com els manifestants més radicals bloquejaven carreteres, provocaven incendis i interrompien el trànsit. La policia va llançar gas lacrimogen i pilotes de goma per dispersar els manifestants.

Les protestes van créixer el passat 9 de juny arran d'un controvertit projecte de llei d'extradició, ja retirat pel govern, però han mutat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics de Hong Kong i en una oposició a l'autoritarisme de Pequín. Alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la policia han estat habituals.

stats