Internacional 05/03/2013

Hugo Chávez, el 'comandante' de Veneçuela, mor de càncer als 58 anys

Nicolás Maduro, acompanyat de tots els homes forts del chavisme, anuncia la defunció del president veneçolà a Caracas

Ara
2 min

Barcelona"A les 16.25 h (21.55 h a Catalunya) d'avui, 5 de març, ha mort el comandant president Hugo Chávez Frías". Així ha anunciat aquest dimarts el vicepresident de Veneçuela, Nicolás Maduro, acompanyat dels homes forts del chavisme, la mort del president veneçolà. Una hora després de l'hora oficial de la mort, amb emoció continguda, el delfí del líder bolivarià ha confirmat que Chávez no ha pogut superar les complicacions mèdiques arran d'una intervenció contra una recaiguda del càncer a l'Havana el passat 11 de desembre. El president veneçolà ha mort a l'hospital militar de Caracas on havia estat traslladat per sorpresa, i sense que ningú el veiés, fa quinze dies des de Cuba.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"S'ha previst un desplegament especial de totes les forces bolivarianes per acompanyar i protegir el nostre poble", ha dit Maduro durant una compareixença retransmesa per Telesur. "Cridem a tots els compatriotes a vetllar per la pau", ha afegit. "I nosaltres, companys, assumim la seva herència, els seus reptes, el seu projecte", ha matisat Maduro, designat delfí de Chávez el 8 de desembre, quan el president veneçolà va anunciar que viatjaria a Cuba per ser intervingut de nou d'un nou tumor.

Una viatge sense retorn

L'anunci de Maduro arriba poques hores després que reconegués el "dèbil" estat de salut del líder bolivarià després de patir una nova infecció respiratòria. De fet, la salut de Chávez ha estat objecte de controvèrsia, ja que no havia aparegut en públic des de la intervenció del desembre i no va assistir a la jura del càrrec del 10 de gener, tal i com exigia la Constitució. Per silenciar els rumors, el govern veneçolà va difondre el 15 de febrer quatre instantànies del comandant amb dues de les seves filles. Tres dies després, el president arribava per sorpresa de nou a Caracas però des de llavors ningú més l'havia vist ni hi havia parlat.

stats