Internacional 27/12/2018

Indonèsia eleva l'alerta per l'activitat de l'Anak Krakatoa

Les contínues erupcions del volcà obliguen a reorganitzar les rutes aèries del país

Ara
2 min
Una espessa fumera surt de l'Anak Krakatau, que continua actiu

BarcelonaL'alerta pel volcà Anak Krakatoa continua i fins i tot creix. Cinc dies després de la gran erupció que va ocasionar un tsunami letal, les autoritats d'Indonèsia han elevat de 2 a 3 en una escala de 4 l'alerta pel risc d'una altra gran sacsejada i han ampliat de 2 a 5 quilòmetres el radi d'exclusió al voltant del volcà. A mesura que passen les hores i s'arriba a les localitats fins ara inaccessibles, els equips de rescat són menys optimistes sobre la possibilitat trobar supervivents. L'últim balanç es manté en els 430 morts i més d'un centenar de desapareguts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, ha explicat que s'ha decretat la prohibició d'organitzar qualsevol activitat a l'estret de la Sonda, que separa les illes de Java i Sumatra, en un radi de 5 quilòmetres al voltant del cràter del volcà, que continua expulsant del seu interior lava i una espessa fumera negra que dificulta la visibilitat.

L'Anak Krakatoa, actiu des del passat juliol, fa erupcions "sense pausa" de tipus estrombolià, amb abocament de lava i emissió de roques incandescents i columnes de fum que cobreixen de cendra diverses zones del litoral de l'estret, segons ha afirmat el portaveu de l'agència de desastres, que ha indicat que un petit moviment va desencadenar l'ensorrament del vessant sud-oest del volcà el passat dia 22. En caure al mar, l'esllavissada de terres va originar el tsunami que en pocs minuts va assolar la costa oest de l'illa de Java i la sud de la de Sumatra.

Veïns busquen entre la runa d'un edifici si poden recuperar alguna pertinença, a Labuhan

Arran de l'escassa visibilitat, tot el trànsit aeri del país ha quedat afectat, malgrat que no es preveu que es tanqui cap aeroport, ni tan sols l'internacional de Jakarta, situat a només 135 quilòmetres del volcà i molt transitat en aquesta època de l'any. "Tots els vols són redirigits a causa de l'alerta roja per la cendra del volcà Krakatoa", diu un comunicat de l'Agència de Navegació Aèria indonèsia.

Mentrestant, els equips de rescat treballen contra rellotge però amb escasses esperances de trobar algun supervivent de la catàstrofe natural, que, segons l'últim balanç oficial i encara provisional, ha causat 430 morts i 1.495 ferits. Unes 160 persones continuen encara desaparegudes, i 22.000 residents de la costa han estat obligats a marxar de casa seva i trobar un lloc segur. Les petites illes que hi ha a l'estret de la Sonda han quedat totalment buides davant del perill imminent que es produeixi una nova erupció.

stats