Internacional 20/09/2012

Els mitjans internacionals es fan ressò de la possibilitat d'eleccions anticipades a Catalunya

'The Guardian', 'The Washington Post', France Presse, Reuters i The Associated Press recullen les declaracions de Mas després de la reunió amb Rajoy

Acn
3 min
Captura de la web de la BBC

BarcelonaDes de la manifestació de la Diada, la premsa internacional està cada cop més pendent de Catalunya i aquest dijous diversos mitjans es fan ressò de la reunió del president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy. Diaris com 'The Guardian' i 'The Washington Post' i agències com Reuters, France Presse (AFP) i The Associated Press (AP) recullen les declaracions fetes per Mas després de la trobada. Després de la negativa al pacte fiscal, la possibilitat d'eleccions anticipades és recollida per alguns mitjans com 'Financial Times', Reuters, AFP i AP. La "infelicitat" de Catalunya suposa un nou problema per al conjunt de l'Estat, exposa per la seva banda la televisió Euronews.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

'Financial Times'

El periodista Tony Barber escriu des de Madrid per al diari econòmic que les converses entre Barcelona i Madrid "no progressen". L'article destaca que "el govern de centredreta de Madrid vol mantenir canals de negociació oberts amb els catalans tot i els sentiments proindependentistes creixents a la regió". El 'Financial Times' també posa de relleu la possibilitat d'eleccions anticipades, que "podrien ser guanyades per les forces independentistes i provocar una crisi constitucional descomunal a Espanya".

Euronews

El canal europeu realitza una notícia sobre la baixada de la prima de risc espanyola, que aquest dijous es troba en el seu nivell més baix des del gener. Però "l'alleujament potser no li dura gaire, al president Mariano Rajoy, que aquest dijous s'ha trobat amb el president català, Artur Mas". Al web d'Euronews hi figura un article titulat "Disminueix el cost del deute espanyol, Catalunya infeliç", el qual dóna pas a una peça informativa en vídeo que conclou que la crisi econòmica espanyola s'exposa a un trencament amb la "rica però molt endeutada regió de Catalunya", la qual demana una Hisenda pròpia.

'The Guardian'

El bloc del diari britànic també cedeix un lloc a la reunió Mas-Rajoy. "Sembla que la reunió no ha anat bé", diu el web del diari, que recull algunes de les paraules del president català després de la trobada: "Rajoy m'ha dit que el govern no té marge per negociar una millor autonomia fiscal per a Catalunya. Quan el govern et diu que no hi ha marge per a negociacions, no té sentit insistir amb les converses". El rotatiu reprodueix les paraules de Mas, que ha dit que "s'ha perdut" una "gran oportunitat" d'entesa entre Catalunya i Espanya.

'The Washington Post'

Unes declaracions que també recull el diari nord-americà, que publica un teletip de l'agència The Associated Press (AP). L'article parla de la subhasta de deute espanyol d'aquest dijous i explica també alguns detalls de la reunió Mas-Rajoy. "La trobada és la primera des de la massiva manifestació de la independència". AP parla de la possibilitat que tot plegat porti a unes eleccions anticipades i subratlla que Mas ha dit aquest dijous que encara no ho havia decidit.

Reuters

Reuters

L'agència publica al seu torn un teletip titulat "Catalunya diu que el punt mort fiscal obre la porta a unes eleccions regionals anticipades" i explica que Mas ha insinuat la possible convocatòria de comicis després que Madrid hagi refusat el pacte fiscal. Reuters considera que CiU "guanyaria probablement una majoria absoluta a les eleccions, de manera que enfortiria el seu mandat per pressionar per la independència i donaria un revés a Rajoy, que ha cridat a la unitat nacional per fer front a la crisi del deute". El teletip de Reuters és recollit pel 'Chicago Tribune', que titula així el seu article: "Catalunya diu que el punt mort fiscal obre la porta a unes eleccions anticipades".

France Presse (AFP)

L'agència francòfona també reprodueix les declaracions de Mas després de la reunió amb el president espanyol i explica que Rajoy ha refusat la demanda del pacte fiscal. L'agència francesa apunta la possibilitat d'eleccions anticipades a Catalunya, atès que "la Constitució no permet un referèndum" sobre la independència catalana. AFP posa de manifest que el president català ha arribat a Madrid amb el suport de la manifestació independentista de la Diada.

BBC

La cadena pública del Regne Unit també se'n fa ressò i explica que la reunió es produeix "enmig d'un clam per la independència a la regió del nord-est". La cadena reprodueix al seu lloc web un reportatge amb imatges i entrevistes realitzades a la manifestació de l'Onze de Setembre.

stats