Internacional 08/01/2019

Un segon jove detingut pel ciberatac a Alemanya

La policia ha arrestat dos nois, de 19 i 20 anys, un dels quals hauria confessat

Ara
2 min
La seu a Bonn de l’agència encarregada de la ciberseguretat a Alemanya.

BarcelonaLa policia alemanya ha detingut un noi de 20 anys en la investigació sobre el ciberatac que va revelar dades personals i documents de centenars de polítics i personatges públics del país, inclosa la cancellera, Angela Merkel, i el president federal, Frank-Walter Steinmeier. Els agents van detenir i escorcollar l'apartament del detingut a l'estat de Hesse diumenge, segons han revelat les autoritats aquest dimarts. El diari 'Der Spiegel' assegura que el jove ha confessat i que no hi ha res que el vinculi amb una autoria estrangera.

No queda clar quina relació hi ha entre el detingut i un altre noi de 19 anys que va ser arrestat a la ciutat de Heilbronn, al sud-oest d’Alemanya. La policia es va endur de casa seva equipament informàtic i el contingut de les papereres. El noi treballa per a una empresa tecnològica i se l’ha identificat únicament amb el seu nom de pila, Jan. De moment, se'l tracta com un possible testimoni de l’atac informàtic. El noi, que va ser interrogat durant unes quantes hores, va negar ser l’autor de l’atac però va assegurar que coneixia Orbit, el pirata informàtic que es va responsabilitzar del ciberatac. Segons va explicar el mateix Jan per Twitter, va estar en contacte amb Orbit durant anys a través de missatges encriptats. També va detallar que Orbit li va enviar un correu electrònic poc abans de fer públiques les dades personals de centenars de polítics i personalitats, en el qual li deia que tenia previst destruir el seu ordinador perquè la policia no el pogués localitzar. Des de llavors, segons Jan, no va tornar a tenir contacte amb el hacker.

El ministre de l’Interior, Horst Seehofer, va rebre atacs ahir de l’oposició per no haver pogut garantir la seguretat de les dades personals dels ciutadans alemanys. El ministre va respondre que dijous compareixeria al Parlament per facilitar detalls sobre l’atac informàtic.

L’autor (o autors) del ciberatac va accedir a dades com ara adreces electròniques, números de telèfon privats, fotografies personals, comptes bancaris, certificats de transferències, continguts de converses de xat, contractes i factures, i les va anar publicant abans de Nadal a través de successius missatges a Twitter. A més, l’atacant va publicar tot un seguit d’enllaços que duien a una plataforma externa on es podien descarregar les dades.

stats